Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. szombat, Virág

Szerdáig 30 centit emelkedhet a kritikusan alacsony vízszint Budapestnél

Újbuda   |   2015, augusztus 14 - 13:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarországon legutóbb 2003-ban volt hasonló szárazság, Budapesten a Duna most 106 centiméter, de csak 1 méter alatt válik kritikussá a helyzet. A napokban várható csapadék azonban 30 centis vízszintnövekedést eredményezhet.

Jelenleg nagyon alacsony a Duna és a Tisza vízállása, ami több országban fennakadást okoz a vízi közlekedésben. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 csatornán arról beszélt, hogy Budapesten van egy úgynevezett ínségszikla, ami 95 centiméternél látszódik ki a Szabadság és az Erzsébet híd között, de most úgy tűnik, hogy erre nem kerül sor. Elmondta, a Dunán Dunaföldvár és Szob között 12 olyan gázló van, ahol az alacsony vízállás miatt alapos körültekintést igényel a hajózás, a legkritikusabb a helyzet Gödnél. Mindezek ellenére sem a Dunán, sem a Tiszán nem kellett jelentős vízminőségi problémákkal megküzdeni.

A dunaújvárosi kikötőben lelassult a munka, az uszályok egyre nehezebben tudnak közlekedni. Németországban a Duna több szakaszán teljesen leállt a közlekedés. Van, ahol a legmélyebb ponton is mindössze másfél méter mély a folyó, ezen pedig semmilyen nagyobb hajó nem tud áthaladni. Szerbiában kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan, de még hajózható a Duna, Romániában viszont szintén rekordalacsony a vízszint.

Európa más folyóin is hasonló a helyzet, Drezdánál például az Elbán már csak gumicsónakkal lehet közlekedni, mert a folyó a legmélyebb, középső része is csupán fél méter mély.

Augusztus 17-ére és 18-ára a meteorológusok a Duna és a Tisza vízgyűjtő területére is jelentős mennyiségű, 10-70 milliméter közötti csapadékot jeleznek, ami azt jelenti, hogy megemelkedik majd a folyók vízszintje. Budapestnél a Duna vízszintje most 106 centiméter, de a vízgyűjtő területen lehulló csapadék hatására jövő szerdára 135 centi körülire fog emelkedni.

Újbuda/MTI