Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Szent Mihály napi búcsú Albertfalván

Újbuda   |   2019, szeptember 30 - 13:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezték meg az idén 200 éves Albertfalván a Szent Mihály napi búcsút. Az Albertfalvi Szent Mihály Plébánia és az Albertfalvi Keresztény Társas Kör rendezvényén jelen volt Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere is.

Kicsik és nagyok összegyűltek a közös egyházi ünneplésre és baráti együttlétre. Volt bográcsgulyásfőző verseny, kiosztották a legfinomabb sütemények készítőinek járó díjakat, a gyerekeket a népi játékok mellett trambulin, kézműves foglalkozás és pónilovaglás is várta a gyerekeket. Farkas Krisztina önkormányzati képviselő emlékeztetett rá: egész évben ünnepel a városrész, hiszen Albertfalva idén 200 éves, és ez érzelmekben, gondolatokban is mélyebben hat az ott élőkre.

Az ünnepi hétvégén, szeptember 29-én, Újbuda önkormányzata nevében Farkas Krisztina és Csernus László önkormányzati képviselők megkoszorúzták a Mahunka házaspár albertfalvi szobrát. Mahunka Imre híres asztalosdinasztia tagjaként kezdte pályafutását, majd megalapította a nemzetközileg is elismert Mahunka Imre Bútorgyárat. Szakmai és anyagi sikerei mellett 1920–1922 között a nemzetgyűlés képviselője is volt. Kovács Adéllal kötött házasságából nem származott gyermek, az 1923-ban elhunyt gyáros vagyonának több mint felét az Albertfalván épülő római katolikus templomra hagyományozta.

– A család élete példaértékű mindannyiunk számára – emelte ki Csernus László önkormányzati képviselő. Rámutatott: Mahunka Imre sosem felejtette el a gyökereit, mindig fontos volt számára Albertfalva, és tevékenyen részt is vett abban, hogy hazája és szűkebb értelemben vett otthona, Albertfalva az ő adományain, munkáján keresztül is gyarapodjon.

A bicentenáriumi rendezvények, pályázatok, kiadványok sora ősszel is folytatódik. Már megjelent a Hogy el ne fújja mind a szél című képes album, amelyben múlt századbeli képeslapok és régi családi fotók mutatják meg, milyen volt a panelházak és lakóparkok előtti falusias Albertfalva. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően ezt a kiadványt minden albertfalvi lakos kézhez kapja majd. A rendezvénysorozat következő állomása a település névadójának, Albert Kázmér szász hercegnek a szoboravatója lesz, október 8-án.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.