Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Szégyenfolt marad a kelenföldi indóház

Újbuda   |   2022, szeptember 29 - 17:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyelőre nem születik újjá a lepusztult kelenföldi indóház, miután „Budapest-Kelenföld vasútállomás volt felvételi épületének átalakítása és felújítása” bekerült a kormány által elhalasztásra, illetve átütemezésre ítélt állami beruházások közé.

Utóbbiak 284 tételes listáját Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) államtitkára ismertette, az Újbudát érintő beruházások közül szerepel rajta az ELTE Lágymányosi Déli Tömb új épületszárnya is.
Arról nem számolt be az ÉBM, hogy az egyes tételekkel mennyit takarít meg a kormány. Idén tavasszal, a közel 140 éves indóház és környéke megújítását célzó közbeszerzés eredményének ismertetésekor az derült ki, hogy a győztes, az EB Hungary Invest Kft. nettó 3,666 milliárd forintért végezné el a munkálatokat. A nyertessel határidők nélkül kötött szerződést az állami BMSK Zrt., lévén szó feltételes közbeszerzésről, amelynek nyomán a forrás meglététől függően kezdődik a kivitelezés.
A műemlék épületet az állam a Közlekedési Múzeum vasúttörténeti kiállítóhelyének szánta, felújítását kiemelt beruházásnak minősítették. A beruházás tervezési költségeiből Újbuda Önkormányzata húszmillió forintot vállalt, amit azóta már teljesített is.