Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Százöt éves a Védőnői Szolgálat

Újbuda   |   2020, június 12 - 11:48Nyomtatóbarát változatSend by email

Szombaton ünnepli 105 éves jubileumát a Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével, Heim Pál gyermekgyógyász kezdeményezésére létrehozott Védőnői Szolgálat.

1915. június 13-án Budapesten Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével jött létre az Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére, ezen belül a Védőnői Szolgálat. A gondozóképzést Heim Pál gyermekgyógyász kezdeményezésére indították el 1916-ban, helyszíne a Központi Védőnőképző Iskola volt.

A védőnői hivatás bevezetésének célja, a magyarok számbeli növelése napjainkban is fontos. A szakmát a 105 évvel ezelőtt uralkodó népegészségügyi állapotok, a magas csecsemőhalandóság és a rossz higiéniai gyakorlatok hívták életre – mondta Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának elnöke az M1 adásában. A védőnők a várandósgondozástól kezdve a nővédelemig számos témával foglalkoznak, ők az egyetlenek, akik prevenciós szakemberként a családok otthonában végeznek gondozó munkát – mondta, megjegyezve, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzetben a védőnők állandó kapcsolatot, információs forrást jelentettek a családoknak.

A Védőnői Szolgálat Magyarország egyik védjegye, megkapta a Magyar Örökség Díjat és 2015-ben bekerült a Hungarikumok Gyüjteményébe is. A védőnői hivatás gyakorlói komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak. A szakmai tevékenységet önállóan látják el, szoros személyes kapcsolatot tartva a gondozottakkal, az egyéni szükségleteknek megfelelően egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújt. Ezen kívül szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak. 

MTI/Újbuda