Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Százéves Margit néni

Újbuda   |   2019, július 4 - 13:30Nyomtatóbarát változatSend by email

Száz év - még kimondani is sok, nemhogy átélni, pedig Szikora Pálné, Margit nénit elnézve alig hihető, hogy most ünnepelte századik születésnapját.

Sokéves hagyomány Újbudán, hogy az önkormányzat nevében minden évben megköszöntik a kerület idős polgárait, akik életükkel, életvezetésükkel és szép korukkal példát mutathatnak az itt lakóknak. Július elsején is így történt, a városvezetés nevében Simicskó István országgyűlési képviselő és Molnár László alpolgármester köszöntötte fel Szikora Pálnét, vagy ahogy mindenki hívja, Margit nénit századik születésnapján a Fraknó utcai Idősek Otthonában.

Molnár László Hoffmann Tamás polgármester levelét olvasta fel az ünnepeltnek, majd Simicskó István mondott személyes hangvételű beszédet. - Margit néni 1919-ben született, megélte a két világháborút, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, a szocializmus évtizedeit, az ország újjáépítésének korszakait és a rendszerváltozást is. A történelem viharaival átszőtt évszázadot mégis jó egészségben, szellemi frissességének megőrzésével élte át. Az ő életútja jó példaként állhat előttünk, van mit tanulni Margit nénitől, egy szép és kerek életút az övé – fogalmazott a politikus. Az ünnepségen az otthon lakói is részt vettek, a köszöntők, virágcsokrok és Orbán Viktor oklevelének átadása után operett műsor, valamint ünnepi torta is járt a szülinaposnak.

Szikora Pálné, Margit néni 1919. június 30-án született Jobbágyiban. A hatgyermekes család néhány holdas területtel rendelkezett, a szülők kiemelten foglalkoztak gyerekeik iskoláztatásával. Amikor legidősebb lányuk Budapestre költözött, a kisebbek is követték, hogy a főárosban járják ki a polgári iskolát. A 2. világháború előtt Margit néni húsbolti pénztáros lett a Teréz körúton, ahonnan egy Kristóf téri édességboltba került, ugyancsak a pénztárba. 1942-ben kötött házasságot a szintén Jobbágyi születésű Szikora Pállal. Első gyermekük 1945 februárjában született, később megszületett lányuk, Katalin is. 1948-ban visszaköltöztek Budapestre és a Főváros Tanácsnál dolgoztak 1975-ös nyugdíjazásukig. Szikora Pál 1987-ben hunyt el, özvegye ezt követően Amerikában, Kaliforniában dolgozott egy magyar családnál háztartási segítőként. Számos kaland részese volt, amelyek közül arra a legbüszkébb, amikor 1987 szilveszterén, társaságukból egyedüliként nyert több száz dollárt Las Vegas-ban. Egész életét az aktivitás jellemezte, a komolyabb betegségek elkerülték, nyugdíjas házba költözését is maga döntötte el és szervezte meg 85 évesen. Családjában jellemző a hosszú életút, modern gondolkodású édesanyja 99 évesen, nővére 96 évesen halt meg.