Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Százéves a Kelenföldi Erőmű

Újbuda   |   2014, szeptember 18 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapest egyik legrégebben működő, egyben már az egyik legtisztább energiát adó erőműve működik a kerületben. A 100 éves komplexum születésnapját ünnepelték a tulajdonosok.

A magyar energiaszolgáltatók közti evezős versennyel tisztelgett a tulajdonos EDF Démász-csoport a Budapesti Erőmű Zrt.-hez tartozó Kelenföldi Erőmű 100-ik születésnapja alkalmából. A versenyt a Lágymányosi-öbölben tartották. Az erőmű jubileumára az elmúlt száz évet felölelő kiállítást is szervezett. A tárlat középpontjában a 100 évvel ezelőtti központi vezérlő áll, amely art deco stílusával és világító ablakaival egyedülálló az országban.

A rendezvényen feltűnt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Újbuda polgármesterével, Hoffmann Tamással. Hoffmann elmondta, mind a kerület, mind dél-buda számára rendkívül fontos volt az erőmű, hiszen építésével kezdődött el a régió iparosodása, és az erőmű teremtett lehetőséget a lakások számának növelésére is. Kiemelte, rendkívül jó a kapcsolat a kerület és az erőmű tulajdonosa között, főként a sporttámogatás területén. Az erőmű segítségével sikerült több sportberuházást végrehajtani, illetve a kerületi sportcsapatokat sztárokkal megerősíteni. Hoffmann reményét fejezte ki, hogy az együttműködés hosszú és sikeres marad az erőmű tulajdonosa és a kerület között.

Az EDF-csoport állítja elő a legtöbb energiát vízerőművek segítségével Európában. Magyarországi leányvállalatai közül a Budapesti Erőmű Zrt. Kelenföldi Erőműve 100 éve áll a Duna partján és környezetbarát energia-termelésével bizonyítja, hogy erőmű és lakosság biztonságosan, a másik érdekeit szem előtt tartva élhet egymás közvetlen környezetében – mondta köszöntőjében Gérard Roth, az EDF Csoport kontinentális igazgatója. Kifejtette: az energia cég társadalmi felelősségvállalását bizonyítja többek között, hogy az EDF DÉMÁSZ Zrt. 14 éve névadó szponzora az olimpiai bajnoki címekkel büszkélkedő EDF DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesületnek, a Budapesti Erőmű Zrt. pedig kiemelkedő módon támogatja a Magyarországnak több világbajnokot adó Budapesti Erőmű Sportegyesületet.

A Budapesti Erőmű Zrt. erőmű egységeivel – köztük a kelenföldivel - jelenleg a főváros legjelentősebb energiatermelője. A Budapest távhőigényének közel 60 százalékát termeli meg, 144 ezer távfűtött lakásban élő, közel fél millió fogyasztó, és sok száz közület számára biztosítja szünetmentesen a távhőt, míg az előállított villamosenergia piaci részesedése meghaladja a 10 százalékot Budapesten.

Újbuda