Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Szabad a tér – 2021

Újbuda   |   2021, október 28 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkor­mányzata és KözPont Újbudai Kulturális Kft. 2021 áprilisában pályázatot írt ki közösségépítő, környezetszépítő civil kezdeményezések támogatására, azzal a céllal, hogy Újbuda lakosainak lehetőségük nyíljon környezetük, illetve közösségük életének aktív formálására.

A szakmai zsűri 2021. június 15-éig meghozta döntését – összesen 12 pályázat kapott támogatást –, utána megszülettek az együttműködési szerződések, a befejezés határideje 2021. szeptember 19. volt. Minden pályázót mentor segített az előkészítésben, illetve a felmerülő problémák megoldásában.


Nyertes pályázatok:

Ménesi Kulturális Utcabál (200 000 Ft)
A Ménesi Kulturális Utcabál civil kezdeményezés célja az volt, hogy olyan kisközösségi, hagyományteremtő rendezvényt hozzon létre, amely összekovácsolja a Ménesi úton és környékén lakókat, közösségi élményt nyújt, bemutatja az ott élő és alkotó művészeket, kulturális értékeket. Az esti utcabál előtt a házak kertjében vagy udvarán zenei, színházi, képzőművészeti és irodalmi programokat rendeztek, a gyermekek többféle színes foglalkozáson vehettek részt.
A megvalósításhoz számos partner hozzájárult, többek között a Karinthy-villa lakói, a Molnár-C. Pál Múzeum, a Medgyaszay-emlékhely, a Chez Matild kézműves pékség, a Lakáskultúra magazin és még megannyi művész, alkotó, kulturális szereplő.

Tűzkő utca 1–6. társasházi közösség – előkertmegújítás (150 000 Ft)
A Tűzkő utca 1–6. alatti társasháznál idősek és fiatalok együtt ültettek virágokat, és ezeket folyamatosan gondozzák majd. Remek hangulatú kerti grillparti alakult ki, a ház gondjainak megbeszélése mellett felidézték a közös élményeket is. Az új padoknak és virágoknak köszönhetően nap mint nap ülnek ki beszélgetni a lakók, akik rendszeressé teszik a társasházi összejöveteleket.

Himfy utca lakóközössége – kültéri festmény lépcsőre (200 000 Ft)
A Himfy utca Natasha Pavlovski által képviselt lakóközössége az utca Ménesi út felé eső szakaszán lévő közterületi lépcső, illetve közvetlen környezete barátságosabbá tételét tűzte ki célul. A forgalmas gyalogút elhanyagolt állapotban volt, és a szemetelés is komoly problémát jelentett. Fontos volt a járókelők felé közvetíteni azt a gondolatot, hogy ügyeljenek a köztisztaságra, óvják a környezetet.
A lakóközösség ötlete egy olyan kültéri dekorációs festmény volt, amely a lépcsőn és a támfalon összefüggő kompozícióként jelenik meg, a környezet tisztaságának védelmére is figyelmeztetve. A látványtervezéssel és kivitelezéssel megbízott grafikus, Pálfalvi Lukács munkájában kiemelt szerep jutott Kisfaludy Sándornak: arcképe a beton támfalra került, monogramja pedig a lépcső alsó egységén rajzolódik ki. A Himfy szerelmei költőjétől olyan idézetet választott a lakóközösség a lépcső középső szakaszára, amely a természet éltető erejéről tanúskodik.

Kökörcsin utca 3. társasház lakóközössége – környezetszépítő akció (120 000 Ft)
A Kökörcsin utca 3. alatt fiatal családok vették kezelésbe az elhanyagolt és kihasználatlan hátsó udvart. Lomtalanítottak és kerítést festettek, a szétrohadt tárolót felújították, hullámtetővel és Ytong-elemekkel megerősítették, így végre kerékpárjaik és babakocsijaik is parkolni tudnak. A végső cél, hogy idővel az udvar közösségi térként is funkcionáljon. Ehhez a teljes támogatás nem volt elegendő, de a pályázat megadta a kezdő lökést.

Carl Rogers Személyközpontú Iskola Alapítvány (100 000 Ft)
Az alapítvány fenntartásában működő általános iskola a tanév kezdetét egy sportnappal tette emlékezetessé, a covidos bezárkózás után az iskolai és óvodai közösség újra átélte az összetartozás élményét. A programot megnyitották a környék lakói számára is.
A nap során 15 különböző állomást kellett teljesíteni a csapatoknak, meghatározott idő alatt. A sportos feladatok között voltak labdajátékok, de helyet kapott a tánc, a sakk és a karate is. A sportnap programjaiban szerepelt egyebek közt a darts, az élő csocsó, a számháború, a biciklis akadályverseny, a kincskeresés vagy a mezszerzés is. A napot éjféli futás zárta.

Bornemissza piknik – KörTér – Környezettudatosak Tere Újbudán Ökoközösség (200 000 Ft)
A rendezvény előtt rajzpályázatot hirdettek a szervezők Újbuda madarai címmel, valamint egy fotópályázatot, amelyre régi kelenföldi fényképeket vártak. A téren kihelyezendő raklapbútorok előkészítését már az esemény előtt négy héttel elkezdték, a végső összeszerelés a pikniken történt meg. Négy szervezet települt ki: a KörTér, a Kutyával az Emberért Alapítvány, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani Egyesület.
A Magyar Madártani Egyesület önkéntesei és a KörTér-tagok hat madár­odút és egy rovarhotelt barkácsoltak a jelenlévők segítségével, tájékoztatást adtak madárbarát kert, városi madarak témában, madár- és rovarvédelmi ismeretterjesztő anyagokat osztottak meg. A gyerekek óriás társasjátékokban vehettek részt, Móricz Andrea művészetterápiás foglalkozásán pedig szezonális zöldségekből alkothattak figurákat, képeket.
A Bornemissza tér parkos részén fűszerkertet alakítottak ki, rozmaringgal, zsályával, mentával, kakukkfűvel. A Kutyával az Emberért Alapítvány bemutatót tartott segítő és terápiás kutyákkal, végül Komáromy Gergő reggae zenész akusztikus koncertje zárta a napot.

A többi nyertes pályázat beszámolóját lapunk következő számában ismertetjük.