Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Svéd dzsesszcsapat, a Fire! Orchestra az A38 hajón

Újbuda   |   2016, június 6 - 11:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kortárs európai dzsessz különleges nagyzenekara, a svéd zenei élet krémjéből összeállt, csaknem húsztagú Fire! Orchestra ad koncertet június 6-án hétfőn az újbudai A38 hajón.

A Fire! Orchestra vezéregyéniségei a Fire! trió tagjai, az A38-on már többször járt free-punk szaxofonos, Mats Gustafsson, az ütőhangszeres Andreas Werliin, valamint a basszusgitáros Johan Berthling. A Fire! Orchestra legfrissebb, Ritual című lemezét mutatja be a tévéfelvétellel egybekötött koncerten - közölték a szervezők.
A trió tagjai néhány évvel ezelőtt úgy döntöttek, összetrombitálják a tágabb zenészbaráti kört és létrehoznak egy igazi bigbandet. A Fire! Orchestra változó tagságú, 18-25 zenészből álló kollektíva, amelynek monumentális lemezei és koncertjei a kortárs skandináv dzsessz és kísérleti zene csúcsát jelentik.
"A Fire! Orchestra lényege a közösség" - mondta egy interjúban Mats Gustafsson, aki sokáig alaptagja volt Peter Brötzmann tentetjének. A nagylétszámú, bonyolult hangszerelésű Fire! Orchestrában nem a tőle megszokott, elementáris energiájú szólókat adja elő, inkább karmesteri-karnagyi szerepet vállal.
A tagság sok átfedést mutat a másik ismert skandináv avantgárd bigbandben, a Thing-ben szereplő zenésztársa, Paal Nilssen-Love Large Unitjával. A Fire! Orchestrában viszont nagy szerepet kap az énekhang, két énekesnő is fellép az együttesben (közülük Mariam Wallentin Werliin felesége). Az utóbbi időkben szintén a bigband tagja az A38-on nemrég fellépett szaxofonos hölgy, Mette Rasmussen. A kortárs zene és kísérletező dzsessz gazdagságát, árnyalatát, dinamikáját és mélységet felvonultató kompozíciók, szimfonikus grandiozitás, meghittség és nyers erő jellemzi a Fire! Orchestrát.
A zenekar további tagjai: Sofia Jernberg (ének), Anna Högberg (altszaxofon), Lotte Anker (tenor- és altszaxofon), Per Johansson (basszusszaxofon, klarinét), Nate Wooley és Niklas Barnö (trombita), Mats Äleklint (harsona), Per-Ake Holmlander (tuba), Andreas Berthling (elektronika), Finn Loxbo és Julien Desprez (gitár), Mads Forsby (dob), Martin Hederos (billentyűsök).
Az eddigi lemezek: Exit (2012), Enter (2014), Ritual (2016).

MTI