Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Spin-Off: mobilapplikációk fejlesztése

Újbuda   |   2017, május 9 - 10:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mobil alkalmazások világába kapott betekintést a Spin-Off Klub közönsége a legutóbbi rendezvényen. Az érdeklődőknek Havasi Zoltán a Mohanet egyik alapító tulajdonosa segített eligazodni az applikációk világában, továbbá ötleteket adott a fejlesztésekhez. A szakértő a B32 Galéria és Kultúrtérben mesélt tapasztalatairól május 8-án.

Havasi Zoltán a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki kar Villamosmérnöki szakán végzett, telekommunikáció szakirányon. Szakdolgozata témaválasztásának köszönhetően lehetősége nyílt a mobiltechnológiák nyújtotta telemetriai lehetőségek mélyebb tanulmányozására, tanárai bíztatására kezdte megvalósítani a leírtakat egyik egyetemi csoporttársa segítségével. Vele kezdte a Mohanetet, de eleinte nem tudták felmérni munkájuk értékét. A Mohanet GPRS alapú telemetriai alkalmazásaival és távfelügyeleti termékeikkel jelentős időt és költséget takarít meg ügyfeleinek, mivel naprakész információt szolgáltat az üzemeltetésben érintett gépek, berendezések működéséről és az alkalmazottak munkájáról.

Havasi ezen kívül megalkotta a Click4Skill nevű alkalmazást is, ami angolul vagy németül tanítja, ellenőrzi a használóit. Különlegessége, hogy a mobilapplikáció folyamatosan visszakérdezi az elsajátított szavakat, mondatokat, így segítségével mérhető a tudás. A tulajdonos úgy véli, nem kell nyelvtanárnak lenni ahhoz, hogy megfelelő idegen nyelvet oktató applikáció kerüljön a piacra. Click4Skill-nél először angol nyelvű bestseller regényekben vizsgálták a szavak előfordulásának gyakoriságát, később maguk mondták fel magyarul a szavakat, mondatokat, az idegen nyelvű anyagokat megvásárolták. A szakértő szerint olykor megéri már kész termékkel kiegészíteni a saját applikációt, azaz bizonyos dolgokat nem érdemes lefejleszteni.

Havasi úgy véli, a sikeres alkalmazás elkészítéshez vágy és ambíció kell, továbbá érdemes alaposan meghatározni a célközönséget. Továbbá szerinte csak olyan ötletbe szabad csak belevágni, amiben hiszünk.

H. S.