Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Sorra nyeri a bajnokságokat a Lágymányosi Spari

Újbuda   |   2015, január 19 - 14:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Történetének egyik legsikeresebb évét zárta az idén 54 éves Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesület. 2014-ben a klub öt országos bajnokságon indult, ahol a Spari ifjú tehetségei 23 bajnoki címet, váltóbajnokságon 8 első helyezést szereztek, az idősebbek pedig 14 aranyérmet zsebeltek be.

Története során több sztársportolót is kinevelt a Lágymányosi Spari Kajak-Kenu Egyesület. Évekig itt edzett Kovács Katalin, Kolonics György pedig nemcsak a Spari legnagyobb büszkesége volt, hanem a tragikusan fiatalon elhunyt sportolót a kenuzás legnagyobb csillagaként jegyzik a világon.

Jelenleg a beltéri edzések tartanak az egyesület létesítményeiben. A télen zárt helyiségekbe kényszerülő fiatalok futnak, úsznak, erősítenek, hogy a márciusi vízre szállás idejére jó kondiban kerüljenek.

Sorra nyeri a bajnokságokat a Lágymányosi Spari

A Lágymányosi Spari 10-től 23 éves korig végez utánpótlás nevelést; a szakemberek gyerek, kölyök, serdülő, ifi és U23-as csoportokat edzenek. Felnőtt sportolók foglalkoztatására - a korábbiaktól eltérően - már nem jut forrás. A diákok a felújított csónakház, a kikotort és rendbe hozott Lágymányosi öböl miatt is szívesen járnak a Spariba, toborzási problémájuk nincs, de a kenus lányokból nincs egy csapatnyi.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség keretében működő egyesület elnöke, Dávid Géza elmondta, 2014-ben 170 versenyengedélyt váltottak ki a szövetségtől. 20-25 kezdőt edzenek és ugyanennyi főből áll az idős sportolók „masters” szakosztálya, amely 2014-ben is bajnoki címet szerzett. Tavaly öt országos bajnokságon indultak a klub versenyzői, közülük 23 bajnoki címet és a váltóbajnokságon 8 első helyet szereztek a Spari ifjoncai, a mastersek pedig 14 aranyérmet gyűjtöttek be.

Dávid Géza elmondta, a szerény körülmények között működő klub eredményei kiválóak, élvonalbeliek. Úgy véli, a jelenlegi 40 milliós támogatásnak minimum a duplájára lenne szüksége az egyesületnek a zavartalan működéshez, a bajnokok kineveléséhez. Hozzátette, eredményeiket nem érték volna el a szülők támogató hozzáállása nélkül.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség 98 egyesülete indított versenyzőt a bajnokságokon, közülük összesített pontversenyben, második helyen végzett a Spari. Az első helyezett Győr – Dávid Géza szerint - lényegesen több forrásból gazdálkodik.

T.D.