Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Síkplasztikák Újbudán

Újbuda   |   2018, október 25 - 09:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbuda Galériában október 19. óta látható az a kiállítás, amelyen 44 alkotó síkplasztikáit vonultatták fel.

A Magyar Festészet Napja programsorozat részeként 2008 óta minden évben bemutatkozhatnak azok a hazai alkotók, akik értékes műveket hoznak létre.ebben a képzőművészeti ágban. A Síktól a térig, a tértől a síkig című csoportos tárlat egyik fele a Klebelsberg Kultúrkúriába került, a kisebb méretű alkotásokból álló másik fele pedig az Újbuda Galériába.

A Zsombolyai utcában látható művek alkotói számtalan anyag segítségével fejezik ki üzenetüket: papír-, textil-, fa vagy fémdarabok, különféle kész tárgyak (például kulcs, üvegcse övcsat, winchester, nyomtatott áramkör).

A megnyitón Garami Gréta művészettörténész mutatta be a százéves múltú műfajt, amely

különleges helyet foglal el a festészet és szobrászat között. A résztvevők utána Sipos Endre művészetfilozófus vezetésével indultak arra a galériasétára, amely a Bartók Béla út kiállítóhelyeit mutatja be évről évre a művészetek iránt érdeklődőknek.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.