Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Rugalmas munkahelyek, családbarát Újbuda

Újbuda   |   2015, augusztus 8 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Családbarát szemléletformáló programjának végéhez közeledik Újbuda Önkormányzata. Az elmúlt két évben a munka és a magánélet összehangolására irányuló komplex projektben az önkormányzat és konzorciumi partnerei válaszokat kerestek például a kisgyermekes szülők igényeire a munkaerőpiacon.

Az önkormányzat a program során tágan értelmezve a családbarát szemlélet fogalmát, akadálymentes babakocsis sétaútvonalakat térképezett fel, tréningeket és képzéseket tartott, valamint erősítette a civil összefogással megvalósítható elképzeléseket. Átfogó rendszert alakított ki a kerületben, együttműködésben a Humánszolgáltató Központtal, a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel és az Újbuda Prizma Nonprofit Kft.-vel. Családbarát Vállalkozás Újbuda elismerő címet adott át 2014-ben a Vadászos Kkt. – Játékforrás élményboltnak, a Bakosfa Kft.-nek és az IBM Magyarországi Kft.-nek. A Helyi Támogató Csoport hathatós támogatásával létrehozott egy kéthavi rendszerességgel megjelenő hírlevelet, és elkészült a tudástár módszertani anyaga is.

Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ feladata a kerületi kisgyermekellátó szervezetek feltérképezése és egy szakmai fórum működtetése volt. Fontos küldetése volt még, hogy az intézmények körében létrehozza a férőhelyek koordinációját, továbbá előmozdítsa az önkéntes tevékenységeket. Az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. pedig elősegítette a gyesről, gyedről visszatérő nők munkaerő-piaci reintegrációját.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. biztosította a projekt képzéseit és koordinálta a Helyi Támogató Csoport működését. Felülvizsgálta a kerület esélyegyenlőségi programját, és javaslatokat tett kisebb, a helyi igényekre reagáló projektek létrehozására. Képzéseket tartott vállalkozásoknak, felülvizsgálta a munkahelyi esélyegyenlőségi terveket. Volt olyan helyi intézmény, ahol újat is alkotott, illetve elvégezte a Social Label Auditot azoknál a szervezeteknél, amelyek érdeklődtek az esélyegyenlőség és a családbarát szemlélet együttes és felelős alkalmazása iránt. Fontos célok voltak: a munka és a magánélet összehangolása, a családok számára élhető környezet kialakítása, a kerület lehetőségeink maximális kiaknázása. A program összefogásra szólította fel a vállalkozásokat és civil szervezeteket, valamint az intézményeket, hogy minél teljesebb körben tudják megszólítani érintettjeiket.

A családbarát program nem csak a munkahelyek szempontjából volt lényeges. A családi napközik, a szolgáltatási területek, a babakocsis közlekedés akadálymentesítése ugyanúgy részét képezték a koncepciónak, mindvégig szem előtt tartva, hogy csak valamennyi területet átfogó módon lehet megközelíteni a kérdést. A vállalkozások tekintetében pedig úgy érdemes gondolkodni, hogy a standard, ellenőrizhető kritériumok mellett az egyedi, újszerű megoldásokat is el kell ismerni.

Konkrét, megvalósult programok a projekt során

  • A felelős vállalatok elismerésére Újbuda Önkormányzata Családbarát Vállalkozás Programot indított a Családbarát Vállalkozás Újbuda cím elnyerésére.
  • Egyedülálló kezdeményezésként babakocsis sétanap keretében – az érintettek bevonásával – térképezett fel útvonalakat az önkormányzat, hogy képet kapjon a babakocsival, illetve kerekes székkel könnyen járható helyekről és a felmerülő nehézségekről.
  • Családbarát Tudástár néven módszertani anyagot tettek közé, melynek tapasztalati leírásai segíthetik más intézmények hasonló törekvéseit.
  • Családbarát hírlevélben tájékoztatják rendszeresen a feliratkozókat a kerületben elérhető családi programokról.

Természetesen a támogatási időszak lejárta után is tervezi az önkormányzat a program fenntartását. A vállalkozások számára indított képzések továbbra is elérhetők lesznek. Újra kiírásra kerül a Családbarát Vállalkozás Újbuda cím.

Azok számára, akik összefoglalva szeretnék látni a program eredményeit, továbbra is tájékozódhatnak a projekt weboldalán, ahol a két év alatt megjelent eredmények, jó gyakorlatok és információk is megtalálhatók.

Újbuda