Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Rohamivók – tinédzserproblémák egy musicalben

Újbuda   |   2015, december 17 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban kétszer is látható volt egy musical, amely a mai fiatalokat érintő érzékeny, ám annál fontosabb témákat boncolgatja. A Rohamivók ötlete egy osztályfőnöki óra utáni beszélgetésből indult útjára, hogy aztán a kemény és kitartó munka után kész produkció legyen belőle.

December elején a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium 11. c osztályának tanulói kétszer is színpadra állították a „Rohamivók” című egyfelvonásos zenés mesét. Az előadás egyéves munka eredménye, a munkát Schulek Dávid osztályfőnök fogta össze. A darab ötlete egy zenében jártas szülőtől származik, aki kapott az osztályfőnök által feldobott ajánlaton, hogy hozzanak létre egy olyan zenés színdarabot, amelynek teljes legénységét, az énekesektől kezdve a díszletrakodókon keresztül a világosítóig mind az osztály állítja ki.

Fotó: Facebook

A téma – a tinédzserek önpusztító életvitele – aktuálisabb nem is lehetne. A darab olyan kényes kérdéseket feszeget, amelyekkel szembenézni nem kellemes, mégis sokszor elkerülhetetlen. Olyan társadalmi problémákat vesz sorra, melyek a tizenéves fiatalok jó részét érintik: családi gondok, drogok, alkohol, lógás. Sodró, vidám lendülettel, ugyanakkor jól időzített hangsúllyal és kellő nyomatékkal mutat rá azokra a felelőtlen és veszélyes dolgokra, melyek minden tini életében megjelennek, és ha csak rövid időre is, de mindennapjainak részévé válnak. A darab sok humorral, kedvességgel és nem utolsósorban őszinteséggel nyúl a témához, amit a pazar zene csak még pezsgőbbé és színesebbé tesz.

A létrejött darab igazi csapatmunka: aki nem a reflektorfényben énekel, az a háttérben dolgozik keményen. Az előadásba az osztályközösségen kívül a szülők nagy része is mindent beleadott, a gyerekek rengeteg segítséget kaptak nemcsak a díszletek elkészítése során, de a próbákon is. A zeneszámok megírása, a darab szövege, a számok hangszerelése, a díszletek megtervezése mind vállalkozó szellemű rokonok, barátok, ismerősök munkája.

Újbuda