Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

REX ügyelet az ünnepi hétvégén

Újbuda   |   2016, augusztus 18 - 15:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyeletet vállal az ünnepi hétvége alatt; az elveszett állatok bejelentését és a becsületes megtalálók jelentkezését is várják egész hétvégén a rexiroda@rex.hu e-mail címen, valamint augusztus 20-án és 21-én 10.00 és 17.00 óra között a 06-1-230-40-80-as telefonszámon.

Bár a petárdák és a kistűzijátékok használata és árusítása 2005 óta tilos, augusztus 20-án a különböző pirotechnikai eszközök a hatására minden évben több száz állat szökik meg, és válik hontalanná.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány elküldte szerkesztőségünknek azt az összefoglalót, amely segít megelőzni, hogy négylábú kedvenceink az ünnep során bajba kerüljenek, illetve jótanácsokat is ad arra az estre, ha már megtörtént a baj.

A Rexpress jótanácsok röviden

I. Megelőzés

- A tiltott „zajkeltő készítmények” bejelentése

Javasoljuk, hogy az illegális pirotechnikai eszközöket alkalmazókat (petárdázók stb.) jelentsék be a rendőrségen!

- A társállatok biztonságos elhelyezése

Az ünnep napján lehetőleg tartsák kedvenceiket biztonságos helyen, bezárva (lakásban, garázsban). Amennyiben tehetik, maradjanak vele!

- Nyugtatók alkalmazása

Akár augusztus 20 reggelétől kezdve a zajok iránt érzékeny állatok nyugtatására használjanak az állatorvosuk által ajánlott állatgyógyászati készítményeket, ne kísérletezzenek az emberek számára törzskönyvezett nyugtatókkal.

- Egyedi azonosítás

Kedvencünk könnyű azonosíthatósága érdekében javasoljuk, hogy a kutyáknál kötelező mikrochipet a cicákba is helyeztessék be. A microchippel állatunk adatai az országos számítógépes rendszer segítségével az állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, gyepmesteri telepeken bármikor leolvashatók, így elkóborlás esetén a gazda adatai visszakereshetők, és az elkószált jószág könnyen visszajuttatható gazdájához.

II. Baj esetén

1. Ha elveszettnek gondolt állatot találnak:

- Befogás és befogadás

Az ünnep áldozataként elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján különböznek a kóbor állatoktól. Amennyiben az elveszettnek gondolt állat szelíd, javasoljuk mielőbbi befogását és nyugodt, biztonságos jól zárható helyen történő ideiglenes elhelyezését.

- Egyedi azonosítás ellenőrzése

Amennyiben a talált állat jól kezelhető és könnyen szállítható, tanácsos elvinni állatorvoshoz, ahol ellenőrizhető, hogy van-e benne mikrochip, mely révén rendkívül gyorsan kideríthető a gazdi kiléte.

- Talált állat bejelentése

Nagyon fontos mielőbb bejelenteni a megtalált állat (és természetesen a megtaláló) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a gazdája keresheti, célszerű megtudakolni, hogy nem keresik-e?

A rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében.

Ehhez írják le a következő adatokat, valamint lehetőség szerint csatoljanak egy fényképet az állatról. A kért adatok: elveszett kutyák esetében: elvesztés/megtalálás helye, ideje, Kutya fajtája / jellege, színe, (vélt) életkora, neme, egyedi jegyei (pl.: tetoválás), ismertető jel / felszerelés (pl.: nyakörv, bolhanyakörv), ismert betegség, vagy állatorvosi beavatkozás, bejelentő neve, telefonszáma, e-mail címe.)

- A talált állatról plakátok készítése

Amennyiben megoldható, mindenképpen javasoljuk a talált állat fotójával, adataival, a megtaláló elérhetőségével, plakátok készítését és azok kihelyezését abban a körzetben ahol az állatot megtalálták.

2. Ha elvesztette állatát:

- Az elveszett állat bejelentésse

Nagyon fontos mielőbb bejelenteni az elveszett állat (és természetesen az elvesztő) adatait azon hatóságoknál, és civil állatvédő szervezeteknél és fórumokon ahol az állatot a megtalálója hirdetheti, illetve célszerű egyúttal megtudakolni, hogy nem találtak-e hasonló állatot?

A rexiroda@rex.hu e-mail címen tudnak bejelentést tenni mind elveszett, mint talált állatok esetében. Javasoljuk, hogy Budapest területén feltétlenül tegyenek bejelentést a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepén (Cím: 1097 Budapest, Illatos út 23/A. - telefon: 06-1-347-08-30,illatosut@fori.hu),

- A plakát kihelyezése az állat fotójával, a gazda elérhetőségeivel abban a körzetben ahol az állat elveszett, hasznos lehet

Elveszett és talált állatok esetében is nagyon fontos, hogy minél több fórumon jelezzék az állat elvesztését illetve megtalálását.

REX/Újbuda