Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Újbuda   |   2015, május 21 - 09:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mindössze két napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület május 14-én. A rendkívüli ülés összehívására azért volt szükség, hogy Újbuda Önkormányzata részt tudjon venni a nyári étkeztetés biztosításának támogatására kiírt pályázaton.

Az emberi erőforrások minisztere a gyermekszegénység elleni program részeként 3 milliárd forint értékben pályázatot hirdetett nyári étkeztetés támogatására. A pályázat célja, hogy központi költségvetési forrásból segítse a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek részére napi egyszeri meleg étkezés biztosítását. Támogatás abban az esetben nyújtható, ha az önkormányzat a rászoruló gyermekek étkeztetését legalább 43, legfeljebb 53 munkanapon keresztül biztosítja. Az igényelhető támogatás gyermekenként napi 440 forint. Újbuda Önkormányzata a kerületi rászoruló gyermekek étkeztetését – a június 16-ától augusztus 28-áig terjedő időszakban – a kamaraerdei nyári napközis táborban valósítja meg. Az igényelt támogatás közel 6,8 millió Ft.

Döntés született arról is, hogy a XI. kerület is csatlakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének kezdeményezéséhez, amely az Ukrán háborús helyzet miatt nehéz helyzetben lévő Kárpátalja anyagi támogatását szorgalmazza. Az eredeti határozati javaslat szerint 1 millió forinttal támogatták volna Újbuda testvérvárosát, Bene községet, ahol gyakorlatilag megszűnt a családok megélhetését biztosító falusi turizmus. További 1 milliót pedig a Beregszászi Járásnak szántak. A városvezetés felvette a kapcsolatot a Járás elnökével, Seder Ilonával, aki azt kérte, a támogatást koncentráltan egy falunak, Borzsova községnek juttassák el. A napirendi pont tárgyalásakor Szabó György képviselő módosító javaslatot tett, melyben azt kérte, hogy duplázzák meg az eredeti összeget. A javaslatot az előterjesztő befogadta, így a végszavazáskor már 2-2 milliós támogatásról döntöttek.

Mindkét megtárgyalt napirendi pont anyagi fedezetét a 2015. évi költségvetés gazdálkodási céltartalékából biztosítják, a határozati javaslatokat a testület egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el.

(V. L.)