Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Rendelők sora újul meg az idén

Újbuda   |   2014, szeptember 16 - 23:41Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Újbudán lezajlott és folyamatban lévő beruházások mellett a Szent Kristóf Szakrendelő is jelentős fejlesztéseket hajtott végre, együttműködve az önkormányzattal. Egy felújítási program keretében idén hét orvosi rendelő újul meg, elkészül a XXII. kerületi Tüdő- és Ideggondozó, az ellátóhelyek pedig új eszközökkel gazdagodnak.

A kerületi önkormányzat támogatásával újabb rendelők újulnak meg, idén hét újbudai orvosi rendelő kerül sorra - gyermek és felnőtt háziorvosi rendelők, védőnői szolgálatok és a kerületi szakrendelés egyes részei - , a Szent Kristóf Szakrendelő hosszú távú rendelőfelújítási programjába illeszkedve. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a rendelők nemcsak esztétikailag újulnak meg: a háziorvosok helyszínen használható laborműszereket kapnak, a helyben elvégezhető vizsgálatoknak hála a beteg rögtön megkaphatja a szükséges gyógyszert – mondta el Dr. Kóti Tamás, a szakrendelő igazgatója, aki szerint ezzel megszűnik a szokásos körülményes eljárás, és a betegnek két utat spórolnak meg. Eddig ugyanis a háziorvos a szakrendelő központi laborjába küldte páciensét, akinek ezután vissza kellett mennie hozzá.

A XXII. és a XI. kerületi önkormányzat összefogásából és együttes támogatásából újul meg idén a Fehérvári úti Szent Kristóf Szakrendelőhöz tartozó XXII. kerületi Tüdő- és Ideggondozó Intézet. A munkálatok során a teljes épületet hőszigetelik, megújítják a homlokzatokat, kicserélik a nyílászárókat, felújítják a tetőrendszert, a világítást és a szellőztető rendszert. Orvosi szempontból is fejlődik az intézmény, hiszen digitális röntgengéppel bővül a radiológia. A rekonstrukcióval a dél-budai egészségügyi intézmény évtizedes gondjai oldódhatnak meg. Tavaly a gondozó 23 ezer ellátást hajtott végre, a betegek 75 százaléka a XXII. kerületből, 25 százaléka a XI. kerületből került ki. A tüdőgondozó és a háziorvosi rendelők felújítása alatt az ellátás változó helyszíneken folyik majd, amiről a betegek részletes tájékoztatást kaphatnak a Szent Kristóf Szakrendelő honlapjáról, valamint az egyes rendelők hirdetőtábláiról.

A szakrendelő igazgatója az elmúlt időszak jelentős beruházásairól, fejlesztéseiről szólva elmondta, hogy a szakrendelőt, valamint a hozzá kapcsolódó gyermekfogászatot és védőnői szolgálatot új eszközökkel szerelték fel. Az eddig lezajlott fejlesztések több százmillió forintból valósultak meg, a program következő nagy állomása az egykori Fényes Elek Szakközépiskola épületéből megvalósuló Gyermek-egészségügyi Centrum lesz, amely magas színvonalú ellátást fog biztosítani a kerületieknek. Kóti Tamás elmondta, a gyógyítás mellett az egészségmegőrzésre és a betegségmegelőzésre is nagy súlyt helyeznek a lakosság körében. A Szent Kristóf Szakrendelő rendszeresen tart szűrővizsgálatokat, egészségnapokat kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. A családosoknak legközelebb október 4-én lesz érdemes ellátogatni a Fehérvári úti rendelőbe. Az Anyatejes Világnap alkalmából rendezett tanácsadói napon megünneplik a Vahot utcában újjáépült védőnői szolgálat megnyitását is.

T.D.

Rendelők sora újul meg az idén