Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Rekordévre számítanak a táborokban

Újbuda   |   2022, július 14 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sokféle tábor várja a kisebb és nagyobb gyermekeket nyáron a kerületben és országszerte, napközis, illetve ottalvós helyszíneken is. Az árak nagyjából követik az inflációt, de vannak kedvezményes lehetőségek is.

– A nyári táborok rekordéve lesz az idei – mondta Tóth Béla, a táborfigyelő.hu vezetője. Több mint 225 ezer gyermeket fizettek be legalább egy hétre, a kínálat országszerte nőtt az egy évvel korábbihoz képest, csaknem ezer turnus közül lehet választani. A legnépszerűbbek a kaland-, az angol nyelvi, a sport- és a katonai táborok a hagyományosnak tekinthető kézműves és lovas táborok mellett. Egyre több a különleges tematika: ilyen a 3D-s nyomtatás, a mesterséges intelligencia, a kutyakommunikáció, a videokészítés YouTube-ra, de akad a focit és golfot ötvöző footgolf foglalkozás is. Vannak lehetőségek sérült, illetve fogyatékkal élő gyerekeknek is, már nem ritkaság az akadálymentesített helyszín, és az étkezések választéka szintén bővült: található cukor-, laktóz- és/vagy gluténmentes menü, speciális diéta is.

Az árak idén 10–12 százalékkal emelkedtek: egy napközis tábor átlagosan heti 38 500 forintba, az ottalvós 60 ezer forintba kerül (utóbbiból azért van 330 ezer forintos is). – Fontos, hogy a szülő ne csak az ár alapján válasszon, a vakáció az élményektől és a nem mindennapi programoktól, impulzusoktól, aktivitástól lesz különleges – tette hozzá az adatbázis vezetője. A táborok több mint harmadában elfogadják a béren kívüli juttatás alapján befizetett árat, és sok a kedvezményes lehetőség: testvérek és csoportok esetében is csökkenhet az eredeti összeg.

A XI. kerületben nagyon széles a választék, főleg napközis városi lehetőségekből. Újbudán az egyik legnépszerűbb táborsorozatot a Funside Egyesület szervezi, az 5–11 esztendős gyerekeket a Villányi úton, a 12–18 éveseket a Szent Gellért téren fogadják. A Balaton mellé is szerveznek táborokat. – A résztvevők csaknem fele a kerületben él, a többiek a környékről vagy az agglomerációból érkeznek – mondta Kittka András, az egyesület alapítója. Az egyesület a kicsiknek angol-, kézműves, tenisz-, padel-, informatikai, ezen belül robotikafoglalkozásokat tart. – Sok az évről évre visszajáró gyerek, gyakran annyira megszeretik az itt megismert tevékenységet, hogy év közben is járnak az egyesület foglalkozásaira – tette hozzá Kittka András.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.