Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Rejtő Jenő szelleme a Karinthyban

Újbuda   |   2018, március 2 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Scherer Péter rendezésében kalauzolja a nézőket Rejtő Jenő világába a Karinthy Színházban, A piszkosak címmel március 2-án bemutatott bohózat. A darabot két hónap alatt írták meg és alkalmazták színpadra.

Érdekes kísérletbe fogtak a Nézőművészeti Kft. színészei, Rejtő Jenő regényeit ugyanis szinte lehetetlen jól bemutatni színpadon. Scherer Péter rendező nem is erre vállalkozott. A piszkosak című előadás egy építkezésen játszódik, ahol a be nem jelentett, külföldi munkavállalót eszméletvesztéssel járó baleset éri, az ájulás víziói pedig Rejtő világába helyezik a főhőst és a nézőket.

A darab legismertebb színészei, Scherer Péter és Mucsi Zoltán ezúttal csak mellékszerepet játszanak, a főszereplő Pápai Rómeót még nem sok helyen láthatta a közönség. Az amatőr tehetséget maga a rendező hozta el az építőiparból, hogy a gyorsan összedobott “spakli-bohózat” főhőse legyen. Rómeó gyakorlatlansága ellenére remekül helytállt, sőt a darabot létrehozó társulatba is beilleszkedett, az egyik dal rapszövegét például ő írta.

Rejtő Jenő munkássága évtizedek óta közismert, művei népszerűek, de az irodalomtudósok továbbra is vitatkoznak műveinek besorolásán. Továbbra is kérdéses, hogy a múlt század első felében P. Howard álnéven írt alkotásait lehet-e a magas irodalmi értékű művek közé sorolni. Egy biztos, a szovjet munkatáborban fiatalom író regényei évtizedek óta hatással vannak a magyar irodalomra, a színházra és a filmművészetre.

A piszkosak is egyfajta tisztelgés a sajátos humorú szerző élete és munkássága előtt. Hogy összeállt-e két hónap alatt összepaklizott vígjáték, azt majd a nézők eldöntik. Rejtő rajongóknak kötelező darab, mert Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vörös Karom most a Karinthyban tombol, de akik kevésbé ismerik P. Howard könyveit, azok is jót mulathatnak a fanyar humorú dialógusokon, a remek színészi teljesítményen.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.