Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Rejtő Jenő szelleme a Karinthyban

Újbuda   |   2018, március 2 - 13:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Scherer Péter rendezésében kalauzolja a nézőket Rejtő Jenő világába a Karinthy Színházban, A piszkosak címmel március 2-án bemutatott bohózat. A darabot két hónap alatt írták meg és alkalmazták színpadra.

Érdekes kísérletbe fogtak a Nézőművészeti Kft. színészei, Rejtő Jenő regényeit ugyanis szinte lehetetlen jól bemutatni színpadon. Scherer Péter rendező nem is erre vállalkozott. A piszkosak című előadás egy építkezésen játszódik, ahol a be nem jelentett, külföldi munkavállalót eszméletvesztéssel járó baleset éri, az ájulás víziói pedig Rejtő világába helyezik a főhőst és a nézőket.

A darab legismertebb színészei, Scherer Péter és Mucsi Zoltán ezúttal csak mellékszerepet játszanak, a főszereplő Pápai Rómeót még nem sok helyen láthatta a közönség. Az amatőr tehetséget maga a rendező hozta el az építőiparból, hogy a gyorsan összedobott “spakli-bohózat” főhőse legyen. Rómeó gyakorlatlansága ellenére remekül helytállt, sőt a darabot létrehozó társulatba is beilleszkedett, az egyik dal rapszövegét például ő írta.

Rejtő Jenő munkássága évtizedek óta közismert, művei népszerűek, de az irodalomtudósok továbbra is vitatkoznak műveinek besorolásán. Továbbra is kérdéses, hogy a múlt század első felében P. Howard álnéven írt alkotásait lehet-e a magas irodalmi értékű művek közé sorolni. Egy biztos, a szovjet munkatáborban fiatalom író regényei évtizedek óta hatással vannak a magyar irodalomra, a színházra és a filmművészetre.

A piszkosak is egyfajta tisztelgés a sajátos humorú szerző élete és munkássága előtt. Hogy összeállt-e két hónap alatt összepaklizott vígjáték, azt majd a nézők eldöntik. Rejtő rajongóknak kötelező darab, mert Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Vörös Karom most a Karinthyban tombol, de akik kevésbé ismerik P. Howard könyveit, azok is jót mulathatnak a fanyar humorú dialógusokon, a remek színészi teljesítményen.

D.B.S.