Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Rákóczira emlékeztek a Gazdagréten

Újbuda   |   2019, április 4 - 12:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Több éves hagyomány Újbudán, hogy a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola udvarán, a Rákóczi Szabadságharc emlékműnél emlékeznek a fejedelemre és a kuruc hősökre. A Rákóczi Emlékév idén különleges aktualitást is adott az eseménynek. Az ünnepségen részt vett Molnár László alpolgármester és Gyurcsó Gyuláné, az Újbudai Pedagógiai Intézet vezetője is, az esemény fővédnöke Hoffmann Tamás polgármester volt. A rendezvényen díjazták a Rákóczi pályázat legeredményesebb újbudai diákjait és felkészítő tanáraikat.

Az ünnepség a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola rézfúvós együttesének előadásával kezdődött, majd köszöntőt mondott Galla János, az Magyar-Osztrák-Bajor Társaság elnöke és Bruckner László, a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola igazgatója. Molnár László alpolgármester II. Rákóczi Ferenc életéről beszélt ünnepi beszédében. Kifejtette: a fejedelem fiatalon vállára vette az ország gondjait és a szabadságharc idején mindvégig a magyar államiság védelmére, korszerűsítésére törekedett, mindig hazája jövője foglalkoztatta.

Az ünnepségen különlegességnek számított Zuzana Falathova pozsonyi történész, muzeológus előadása, amelyben Rákóczi életútja mellett a szabadságharcban részt vett szlovákok szerepéről is beszélt. Kiemelte, hogy a fejedelem vezetése alatt békében éltek együtt a Kárpát-medence nemzetiségei és közös küzdelemben bizonyították, hogy céljaik eléréséért képesek összefogni.

Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke a szövetség nemzettudatot erősítő munkájáról és a Kárpát-medence Rákóczi emlékhelyeiről beszélt. Elmondta: legalább 3000 településen emlékeztet tér vagy utca a fejedelemre, továbbá a turistatérképek is számos olyan fát jelölnek, amelyhez egykor a lovát kötötte Rákóczi.

Az ünnepség végén a Gazdagrét-Csíkihegyek Általános Iskola diákjai adtak elő Rákóczi verseket és kuruc nótákat, majd az iskola kertjében lévő emlékmű megkoszorúzása következett.