Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Rákay Philip az Újbudai Kulturális Szalonban

Újbuda   |   2018, október 31 - 07:47
Nyomtatóbarát változatSend by email
Két sikeres férfi, különböző életúttal, mégis hasonló értékrenddel. Az Újbudai Kulturális Szalon szezonnyitó eseményén az állandó meghívott vendég, Simicskó István országgyűlési képviselő mellett Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettese foglalt helyet.

Rákay Philip számos korábbi kulturális műsora mellett két történelmi sorozatára a legbüszkébb, a Szabadság tér ’89-re és a Szabadság tér ’56-ra. Előbbi nem csupán az 1989–90-es rendszerváltó évekről szól, hanem a Kádár-rendszerről, a spontán privatizációról és gazdasági átalakulásról is. A később műsorra került Szabadság tér ’56 – a kommunista terror aktái című sorozat a szabadságharc hatvanadik évfordulójára készült, felelevenítve a Rákosi-korszakot, a harcokat és a forradalom leverését.

- Felkutattuk a szemtanúkat, rögzítettük a még köztünk élő szabadságharcosok, forradalmárok visszaemlékezéseit is. A célunk az volt, hogy végre kíméletlen őszinteséggel meséljük el a huszadik századi történeteket – idézte fel Rákay Philip, aki szerint az a legfájóbb, hogy a rendszerváltozás óta eltelt közel három évtizedben is tabunak számít az 1945 és 1956 közötti időszak. Rámutatott: „ha kinyitjuk a gyermekeink tankönyvét, még ma is alig találunk lényegi információt a huszadik századi történelemről, mindenki nagyon tartózkodó a témával kapcsolatban.” Véleménye szerint ez elsősorban annak tudható be, hogy a rendszerváltozás után elmaradt a régi rendszer felelőseinek számonkérése. Emiatt és a korábbi évtizedek tapasztalatai miatt az emberek még ma is inkább hallgatnak, mert félnek a retorziótól.

Simicskó István kormánybiztos a média jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a televízió értékeket közvetítsen, így a média felelőssége az is, hogy felkutassa azokat az embereket, akik személyesen éltek át történelmi jelentőségű eseményeket. - Ötven év múlva nagyon nehéz lesz olyan megszólalókat találni, akik saját bőrükön tapasztalták meg, hogy milyen volt 1956 és az azt követő időszak. A média egyik legfontosabb feladata, hogy dokumentálja a személyes történeteket, hogy az utókor is átérezze és megértse az ok-okozati összefüggéseket – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A beszélgetés során szó esett a média helyzetéről is. Rákay Philip szerint a legnagyobb értékvesztés a kereskedelmi televíziózás bejövetelével indult meg. - A közszolgálat nem igazán tud alternatívát nyújtani az ilyen típusú showműsorokkal szemben – figyelmeztetett. A beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a magyar történelem nagy alakjait bemutató sorozatokra és filmekre volna szükség, amelyek a modern vizuális eszközökkel dolgozzák fel a történelmi tényeket, és példaképeket állítanak a fiatalok elé. - Jó lenne látni, hogy farsangkor nem Batmannek és Supermannek öltöznek a gyerekek, hanem Kinizsi Pálnak vagy Mátyás királynak – zárta gondolatait Rákay Philip.

Az este folyamán szó esett még napjaink közéletéről, illetve a nyugati társadalom civilizációs kérdéseiről is. A rendezvénynek a B32 Galéria és Kultúrtér adott otthont.

K. A.