Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Pünkösdi autóvadászat

Újbuda   |   2015, június 3 - 11:46Nyomtatóbarát változatSend by email

A polgárőrség kezdeményezésére idén ismét közös autóvadászatra indultak pünkösdhétfőn a civil bűnüldözők, valamint a XI. és a XXII. kerületi rendőrök. A körözött vagy forgalomból kitiltott gépjárművek felderítését célzó, több év után újraindított akciót a tervek szerint jövőre újból háromnapos versenyként rendezik meg.

– Az autóvadászat során rendszámfelismerő eszközök segítségével közös ellenőrzést hajtottunk végre a két kerületben – mondta lapunknak Trombitás Zsolt r. őrnagy, a XI. kerületi kapitányság vezetője. Ezen lopott, egyéb bűncselekmény miatt körözött, forgalomból kivont, illetve lejárt műszaki engedélyű autókat kerestünk. A XXII. kerületi rendőrkapitányságról induló akció – amelyben 16 civil gépkocsi és két rendőrautó vett részt – egyaránt kiterjedt a mozgó járművekre, illetve a parkoló autókra.

A forgalomban közlekedő gépkocsik ellenőrzését a polgárőrök rendőrautókba telepített rendszámfelismerő készülékeivel végezték, ehhez bocsátott rendelkezésre járműveket és egyenruhásokat az újbudai és a budafoki kapitányság. A reggel 7.30-tól 15.30-ig tartó akcióban összesen 34 693 parkoló, illetve 4354 forgalomban haladó járművet ellenőriztek. Az autók kétharmadát a XI. kerületben vizsgálták, ám sem itt, sem a szomszéd kerületben nem találtak egyetlen körözött gépkocsit sem. Mindkét városrészben horogra akadt azonban négy-négy forgalomból kitiltott jármű, hat sofőrt megbírságoltak és egy jogosítványt bevontak.

Kovács István, a közelmúltban alakult Zsaru-Car Polgárőrség vezetője elmondta, szervezetük a gépjármű-felderítő technikával rendelkező polgárőregységek összefogását, illetve az ilyen és ehhez hasonló események megszervezését tartja fő céljának. Megtudtuk, hogy korábban – hét éven át – a pünkösdi autóvadászatot egy háromnapos verseny keretében rendezték meg, amely az egész főváros területére kiterjedt. A frissen bejegyzett Zsaru-Car ezt a néhány éve megszakadt hagyományt kívánja feléleszteni. Kovács István reméli, az idei egynapos akciót a jövő évtől ismét háromnaposra sikerül bővíteni.

(V. L.)