Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Placid atya 100 éves

Újbuda   |   2016, december 19 - 10:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén ünnepli 100. születésnapját Olofsson Placid bencés atya. Tiszteletére és a jeles alkalomra tekintettel, a Budai Ciszterci Szent Imre templomban mutattak be hálaadó szentmisét a születésnapját megelőző vasárnap. A főcelebráns Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát volt, mellette Dékány Sixtus zirci apát, valamint számos pap és szerzetes vett részt az ünnepi alkalmon.

Olofsson Károly, szerzetesi nevén Olofsson Placid 1916. december 23-án született Rákosszentmihályon. Most, közel száz évvel később, ha kereskesszékben ülve is, együtt misézett a jelenlévő papokkal. A szentbeszédben megfogalmazta gondolatait az utolsó vacsora hármas csodájáról, az áldozásról, Jézus Krisztusról és a szentmisében rejlő erőről.

Placid atya kalandos és viszontagságos életéveiből visszaemlékezett a Gulágon töltött tíz esztendőre, és az azt követő meghurcoltatására, amikor nyilvánosan nem misézhetett, ám Istenbe vetett hite ekkor sem tört meg.

Placid atyát 1939-ben szentelték pappá. 1946-ban a Szovjetunió munkatáboraiban letöltendő tíz évig tartó szabadságvesztésre ítélték, ő azonban ott is megtalálta életcélját: „én nem diákokat fogok tanítani, ahogy elterveztem. Nekem az lesz a dolgom, hogy tartsam a lelket a fogolytársaimban. Ez volt a hivatásom a lágerben tíz évig. Ezért voltam én a legboldogabb ember az egész Szovjetunióban, mert rám talált az életfeladatom” - állította.

A 100 éves atyát Újbuda nevében Hoffmann Tamás polgármester köszöntötte, és egy a Szent Imre templomot ábrázoló festményt adott át az ünnepeltnek.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.