Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Otthonteremtés és adócsökkentés

Újbuda   |   2016, május 6 - 12:59Nyomtatóbarát változatSend by email

A jövő évi költségvetésről tartott sajtótájékoztatót Simicskó István, honvédelmi miniszter Újbuda országgyűlési képviselője az önkormányzat üléstermében május 5-én. Mint mondta, 2017 az adócsökkentés és az otthonteremtés éve lesz.

Simicskó István szerint Magyarország stabil lábakon áll: növekszik a gazdaság, az IMF és az Európai Unió hitelének visszafizetésével pedig csökkenő pályára került az államadósság. Tapasztalatai szerint az eddigi gazdasági és társadalmi reformok jól működnek. A jövő évi költségvetést is megalapozottnak nevezte, ami szerinte lehetőséget teremt arra, hogy minden magyar ember tegyen egy lépést előre.

Az elhangzottak alapján 2017-ben is 15 százalékos marad a személyi jövedelemadó, de folytatódik a korábban megkezdett élelmiszerekre vonatkozó áfacsökkentés. A sertéshúséhoz hasonlóan 2017. január 1-től 27 százalék helyett 5 százalék lesz a tej, a baromfihús és a tojás általános forgalmi adója. tartalma. Csökkenti az adóterheket az is, hogy 18 százalékos áfát kell majd fizetni az éttermi szolgáltatások és az internet előfizetés után.

A kormányzat intézkedéseivel támogatja családokat és a gyermekvállalási kedvet, e munka folytatásaként a családi adókedvezmény havi összege kétgyermekes családok esetében 15 000 forintra nő gyermekenként 2017 januártól. A fiatal házasok is számíthatnak adókedvezményre és a tervek szerint adóalapjukat is csökkenthetik majd.

A kormány célja, hogy minden magyar embernek legyen saját otthona. Ezért a költségvetés továbbra is jelentős forrásokat biztosít az otthonteremtési programra, melynek legfontosabb elemei az új és használt lakás vásárlására is felhasználható Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), az államilag támogatott kedvezményes hitel, valamint az áfacsökkentés.

2017-ben is folytatódnak az életpályaprogramok. Ennek keretében tovább nő a fegyveres és rendvédelmi dolgozók illetménye, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok fizetése. Folytatódik az állami tisztviselői életpályamodell is. A fentiek mellett kiemelt cél, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megőrizzék a nyugdíjak reál értékét. A költségvetés ehhez minden szükséges forrást biztosít.

A kormány előterjesztése alapján jövőre jelentős többletforrások állnak majd rendelkezésre az egészségügyi és szociális területen. Azt szeretnénk elérni, hogy tovább javuljon az ellátás színvonala, és az egészségügyi dolgozók is több megbecsülést kapjanak munkájukhoz. A 2017-es költségvetés az oktatás és a kulturális szféra számára is többletforrásokat biztosít.

H.L.