Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Őszi nagytakarítás – A tisztaság közös ügyünk!

Újbuda   |   2020, december 17 - 19:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

A 2020-as őszi nagytakarítási akció ideje alatt 80 fő dolgozott azon, hogy kerületünk minél tisztább legyen, a fák lehullott lombjaitól megtisztítsák Újbuda közterületeit, járdáit. Ez idő alatt körülbelül 500 m3 szemetet és zöldhulladékot gyűjtöttünk össze.

A 6 hét alatt kb. 220 m3 illegális szemét elszállítása történt meg. Közel 250 utcát jártunk végig, a lakosság részére az FKF Zrt. zöldhulladék-gyűjtő zsákjaiból pedig 10.000 darabot szereztünk be.
A veszélyes- és elektronikai hulladékgyűjtés során több mint 11.000 kg hulladékot helyezett ki a kerületi lakosság a kijelölt gyűjtőpontokra.
Az akció alatt komposztáló keretekből 330 db került újbudai magánszemélyekhez, társasházakhoz, valamint intézményekhez.
A kerület tisztán tartása ugyanakkor nem csak a mi feladatunk! Nagyon fontos, hogy mindenki kivegye a részét ebből, csakis akkor lehet valóban mindenhol rendezett, tiszta a kerület.
Néhány mondat arról, kinek hol van feladata:
A főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § (1) bekezdés kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:
„a) az ingatlan - beleértve az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletet is - és az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, hóeltakarításáról és síkosság mentesítéséről;”
Az ingatlan kerítése és a közút közötti terület – hiába közterületként nyilvántartott belterületről van szó – szemét- és gyommentesítése, ápolása, karbantartása, téli síkosság mentesítése az ingatlan tulajdonosának feladata.
Amennyiben önkormányzati tulajdonú ingatlanról van szó, abban az esetben természetesen önkormányzatunk feladata ezen kötelezettség teljesítése.
A szilárd burkolatú úttest takarítása a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feladata.
Köszönjük az együttműködést, Újbudát közösen tisztítjuk és szépítjük!