Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Összefogás kell a termelői piacokért

Újbuda   |   2014, április 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Közös bevásárlást tartottak a gazdagréti termelői piacon kormánypárti képviselőnők. A piacozás egy sajtótájékoztatóhoz kapcsolódott, melynek során arra hívták fel a figyelmet, hogy közös ügy Európában a termelői piacok védelme. Pelczné Gáll Ildikó szerint a következő időszakban újabb uniós források nyílnak a magyar termelőknek.

A gazdagréti termelői piac indulása 2010-ig nyúlik vissza, amikor is Király Nóra önkormányzati képviselő - felismerve, hogy a városrésztől távol esnek a házias terméket kínáló bevásárló helyek - őstermelői piacot szervezett a Gazdagréti Szent Angyalok Templom kertjében. - A kezdeményezés azóta óriásit fejlődött, az ország minden tájáról érkeznek árusok, a vásárlók pedig ideszoktak a kiváló minőségű élelmiszerek miatt – jelentette ki a képviselő.

Pelczné Gáll Ildikó Európai parlamenti képviselő elismerően nyilatkozott a piacról és példaértékűnek nevezte a termelői értékesítőhelyekért folytatott négyéves kormányzati munkát. Emlékeztetett arra is, hogy a korábban bezárt piacokból ötvenet már újranyitottak, a kistermelők érdekében pedig a kormány egyszerűsített ügyintézést vezetett be az őstermelői igazolvány kiállítására. Eddig 320 ezer őstermelő kapta meg igazolványát ilyen módon, az egyszerűsített értékesítési folyamatba bekapcsolódott kistermelők száma pedig megduplázódott, 5 ezerről mintegy 11 ezerre nőtt. - A folyamat legnagyobb nyertesei a magyar családok, hiszen az asztalukra helyi és egészséges magyar termékek kerülhetnek – mondta a politikus.

Pelczné kiemelte, hogy a piacok támogatása a vidéknek munkahelyteremtést jelent, a termelők ugyanis piac nélkül életképtelenné válhatnak. Tapasztalatai szerint több veszteséges kisgazdaságot mentettek már meg a Budapesten újranyíló termelői értékesítőhelyek. - A gazdagrétiek személyesen ismerik az árparlamneti képvislőusokat, ez a bizalmi kapcsolat pedig különösen fontos akkor, amikor a termékek jelentős része bizonytalan eredetű és minőségű – tette hozzá. Elmondása szerint az ügyet nemcsak nemzeti, de európai uniós szinten is képviselni szeretné.

Beszélt arról is, hogy mivel az Európai Unió is védené saját piacát, hamarosan újabb uniós források nyílnak meg a magyar áruk előtt. A következő hét éves időszakra a mezőgazdasági termelők 500 milliárd forinttal több forrást kapnak, amely gazdálkodási képességük hatékonyságát növeli majd. Az Európai Parlament döntése alapján lehetőség nyílik a mezőgazdasági termékek népszerűsítésére és közvetlen támogatására is, ezáltal 2016-2020 között 200 millió eurónyi uniós forrás lesz elérhető a kiemelt oltalommal rendelkező magyar termékek számára. Ezek közé tartoznak a magyar borok, a csemegekukorica és a halászati, akvakulturális termékek.

Pelczné Gáll Ildikó megjegyezte, Európa legnagyobb csemegekukorica termesztőjeként Magyarországnak nem mindegy, milyen fejlesztési lehetőségekben és piacokban részesül az ágazat. A támogatási folyamatba olyan intézményeket is bevontak, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra, amely segíti a pályázókat, a termékmegjelölésre szolgáló címkének köszönhetően pedig a termék életútja egyértelműen követhető lesz.

T.D. - ÚjbudaTV