Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. hétfő, Stefánia

Ónos eső: másodfokú riasztás van érvényben

Újbuda   |   2017, február 1 - 11:13
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapesten és a középső területeken másodfokúra, több megyében már elsőfokúra mérsékelték vagy visszavonták az ónos eső miatt kiadott riasztásokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délelőtti veszélyjelzése szerint a tartós ónos eső veszélye miatt továbbra is másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, csaknem egész Pest megyében, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Több megyében elsőfokú riasztások, figyelmeztetések vannak érvényben.
Csongrád, Tolna, Baranya és Somogy megyében már nincs figyelmeztetés az ónos eső miatt.
Számos területen havazásra is figyelmeztetnek: ennek veszélye miatt a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést hirdettek.
A meteorológiai szolgálat azt írta: az ónos eső napközben visszaszorul az Alpokaljára és az észak-magyarországi régióra. Csütörtökre virradó éjjel is az Északi-középhegység vidékén fordulhat még elő a fagyzugos helyeken ónos eső. Csütörtök napközben szinte mindenütt olvadni fog.

Az elmúlt 24 órában az ónos esővel összefüggésben 42 helyen intézkedett a hivatásos katasztrófavédelem - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely arra figyelmeztetett, hogy szerdán is rendkívüli lesz az időjárás. Emiatt az érintett megyékben a katasztrófavédelem megerősített állománnyal, operatív törzs irányításával dolgozott, a hivatásos katasztrófavédelem 42 helyen volt jelen 233 dolgozóval, rajtuk kívül önkéntes és önkormányzati tűzoltók is szolgálatba álltak.
Országosan 659 munkagép dolgozott a közúthálózaton, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 1630 munkatársa volt szolgálatban. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 77 technikai eszközzel végezte a fővárosi utak síkosságmentesítését.
Az ónos eső miatt Budapesten az elmúlt 24 órában tizenkét balesethez riasztották a katasztrófavédelmet, több jármű csúszott egymásnak, parkoló autónak, villanyoszlopnak vagy kerítésnek. A tűzoltók a legtöbb esetben áramtalanították a járműveket, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

MTI