Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. kedd, Ákos, Bátor

Önkéntes kertészek a Nem Adom Fel! Alapítványért

Újbuda   |   2016, július 15 - 10:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nem csak az elhalt elszáradt gallyaktól és falevelektől valamint gazoktól tisztították meg a Nem adom fel! Alapítvány leendő otthonának leendő kertjét a Tata Consulting Services (TCS) nemzetközi önkéntes csapata, a kertészek elültethető magokat is hoztak. Újbuda Önkormányzata harmincmillió forint értékű telket ajánlott fel a közösségi otthon megvalósításához.

A Mikes Kelemen utcában fog megépülni a Nem Adom Fel! Alapítvány újabb, fogyatékkal élők mindennapjait segítő otthona. Az önkormányzati tulajdonban lévő telek most még kissé elhanyagolt állapotban van, a kertgondozásnak a Tata Consulting Services (TCS) nemzetközi önkéntes csapata, az alapítvány mentoráltjai és az önkormányzat dolgozói álltak neki. A júliusi tűző napon nem kis erőfeszítést igényelt a munka. A projektet nem csak a cél teszi különlegessé. Ez az első alkalom a kerületben, hogy a magán-, a civil és az önkormányzati szféra együtt dolgozik a felelősségvállalás jegyében – mondta lapunknak a TCS munkatársait koordináló munkatárs. Emlékeztetett, hogy a vállalat mindig kiemelt figyelmet szentelt a társadalmi felelősségvállalásnak, ezen belül a XI. kerületet érintő kérdéseknek és feladatoknak.

Az otthon létesítésének gondolata nem új keletű. A vállalati és a civil elképzelések az Esélyek utcája című programon találkoztak. Az újbudai önkormányzat szerepe a tárgyi segítségen kívül, hogy a program résztvevőit koordinálja és ösztönözze. A telken a terepet előkészítették. Az Újbuda Prizma vezetőjének köszönhetően a szükséges szerszámok, eszközök is rendelkezésre álltak, a hulladékot elszállították. Az önkormányzat biztosította a zöld hulladék darálásához szükséges gépet is.

Az otthonteremtés mindenki számára nagyon fontos feladat. Egészséges embereknek sem egyszerű, sérültként pedig kilátástalannak tűnő cél. A Nem Adom Fel Alapítvány lelkes csapata azonban mindenkor igyekszik ezt az akadályt is leküzdeni. Az önsegítés és a kölcsönös bizalomban rejlő értékek kiaknázása a célja annak a közösségi otthonnak, melyben sérült emberek vagy sérült embereket nevelő családok élnek majd – hangsúlyozta Dely Géza, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A TATA Angliából, Indiából, Németországból érkező önkéntesei lelkesedéssel vették ki részüket a kertgondozásból. Volt olyan, a brit szigetországból érkező vállalkozó szellemű kertész, aki magokat is hozott, hogy azokat már most el lehessen ültetni. Érdeklődésünkre elmondta, egyebek között azért választott spenót és sárgarépa magokat, mert azok terméseiből származó új magok újra termőképesek, ráadásul ezeket a növényeket le is lehet fagyasztani, így jelentős összegek spórolhatóak meg.

A passzívház technológiával megvalósuló közösségi otthonhoz Újbuda Önkormányzata ajánlott fel egy harmincmillió forint értékű telket Őrmezőn.

Továbbra is várják mindazon önkéntesek, vállalatok jelentkezését, akik szívesen bekapcsolódnának a programba, és munkájukkal segítenék a közösségi otthon felépítését.

eselyekutcaja.ujbuda.hu

T.K.