Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Olimpikon felemás cipőben

Újbuda   |   2021, április 23 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bragmayer Zsanett első olimpiájára készül. Az újbudai triatlonista élete már gyerekkorában összefonódott a sporttal. Az uszodában nőtt fel, kipróbált több sportágat, öttusában Európa-bajnok is lett csapatban, végül az úszásból, kerékpározásból és futásból álló triatlont választotta. Ötszörös magyar bajnok, állt dobogón világkupaversenyen, és van egy különleges rekordja, amelyre joggal büszke. A mostanában felemás színű cipőben versenyző triatlonista az egyetlen olyan sportoló, aki tíz alkalommal nyerte el az ifjú újbudai tehetségeket támogató Papp László Sportolói Ösztöndíjat. Az Equilor Team Újbuda SE élsportolóját, illetve edzőjét, Kuttor Csabát az olimpiai felkészülésről és az esélyekről faggattuk.

– Makacs, akaratos, tipikus élsportoló karakter. Jó értelemben vett egoista – mondja Bragmayer Zsanettről edzője, aki világklasszisnak tartja az újbudai triatlonistát. A versenyző 14 esztendősen igazolt a Team Újbuda Sportegyesülethez, Kuttor Csaba pedig a levegőt bokszolta örömében, hogy végre megtalálták azt, akit kerestek. A fiatal lány tehetsége már akkor nyilvánvaló volt a szakember számára – ő maga versenyzőként háromszor is kvalifikálta magát az olimpiára –, különösen mozgáskoordinációja, úszótehetsége nyűgözte le. Egy jó triatlonistának minden számban erősnek kell lennie, és az élmezőnyben kell maradnia a kellő eredményért. Mivel az első szám az úszás, azok kerülnek lelki fölénybe, akik kiválóan teljesítenek a vízben. – Aki rosszul úszik, már csak a veszett fejsze nyelét szorongatja – állítja az edző. Szerencsére Zsanettnek éppen ez az egyik legnagyobb erőssége.

Trénerei folyamatosan segítették az ifjú tehetséget a fejlődésben, mentálisan is jó munkát végeztek, mivel a húszas évei elejére igazi érett személyiséggé, valódi élsportolóvá vált. – Az utolsó pillanatban jött meg az esze – teszi hozzá Kuttor Csaba. A Team Újbuda sportolója az egyetlen női triatlonista, aki zsinórban ötször nyerte el a magyar bajnoki címet.

A világ legjobbjai közé is felküzdötte magát Zsanett, akinek egyéniben szinte teljesen biztos az olimpiai kvóta: a májusi kvalifikáción már csak azért kell drukkolni, hogy a magyar vegyes váltó indulási lehetősége is véglegessé váljon. A legjobb háromban kell végezniük Lisszabonban, és akkor Tokióban is rajthoz állhat majd a Bicsák Bence, Tóth Tamás, Kovács Zsófia, Bragmayer Zsanett alkotta négyes. Az újbudai triatlonista és edzője nagyon bízik abban, hogy ez sikerülni fog.

– Én vérbeli újbudai vagyok. Itt nőttem fel, a Teleki Blanka Általános Iskolába jártam, amióta az eszemet tudom és sportolok, itt vagyok a kerületben. A tíz éven át Újbudától kapott ösztöndíj is nagyban hozzájárult a fejlődésemhez. A Team Újbuda SE trénereinek is rengeteget köszönhetek, szóval ezer szállal kötődöm a XI. kerülethez – hangsúlyozza az első olimpiájára készülő triatlonos.

Zsanett célja az, hogy Tokióban megjavítsa a sportágában elért eddigi legjobb magyar olimpiai eredményt, az Edöcsény Nóra által 2000-ben, Sydney-ben megszerzett 19. helyet. Éremesélyekről, top 10-be kerülésről edző és versenyzője is szerényen nyilatkoznak, de a triatlonban gyakran szerepet játszik a szerencse, Zsanett pedig biztosan bombaformában lesz a nyáron.

Pedig 2020 januárjában még a műtőasztalon feküdt. Pajzsmirigybetegségét már nem lehetett másként kezelni, el kellett távolítani a szervet, amelynek diszfunkciói miatt Zsanett különösen nehezen bírta a meleg időben megrendezett viadalokat. Amikor megtudták, hogy a pandémia miatt az olimpiát egy évvel elhalasztják, akkor döntöttek a beavatkozás mellett, hogy legyen ideje felépülni, újra formába lendülni. A terv bevált. Zsanett azóta úgy érzi magát, mintha kicserélték volna, igaz, élete hátralévő részében gyógyszereket kell szednie.

– Fő számom az úszás, világszinten top 5-ös úszónak számítok. A gyengébbik számom a futás, ezért ezen dolgoztunk rengeteget az utóbbi időben. A műtét óta már ez is sokkal jobban megy. A kerékpáros felkészülésben sok nehézséget okozott a hazai utak minősége, de az edzőtáborokban azért volt lehetőségem ebben is fejlődni – számol be a sportoló.

A felemás cipőt testvérének köszönheti, őt kérte meg ugyanis egyszer, hogy a sportszergyártó szponzortól kapott cipők közül válogassa ki neki a legmegfelelőbb párt, és csomagolja el a versenyre. Mivel ugyanabból a fajtából különböző színekben több is volt, Zsanett testvére úgy döntött, megtréfálja húgát. – A verseny kiváló eredménnyel zárult, a szokás pedig babonából megmaradt, hátha továbbra is szerencsét hoz majd – árulja el Bragmayer Zsanett, akit az olimpiai közvetítéseken is felemás cipőben láthatunk majd.

Most még Yokohamába készül, ahol május 15-én kezdődik a kvalifikáció. Ott lesz a világbajnoki futam első állomása; olimpiai főpróbának is tekinthető, mivel minden ellenfél jelen lesz. Utána utaznak Portugáliába egyéni és csapatversenyekre. A vegyes váltó sorsa ott fog eldőlni – a négytagú magyar csapatból Tóth Tamás egyelőre hátrébb van a világranglistán.

Zsanett úgy érzi, sikerül majd felülmúlni Tokióban az eddigi legjobb magyar triatlonos eredményt. Egyszámjegyű helyezésben nem reménykedik, de úgy gondolja, az első 15-ben ott tud lenni a végén.

D. B. S.