Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

Olcsóbb lehet az újszerű lakóparki lakások ára

Újbuda   |   2016, június 28 - 14:01Nyomtatóbarát változatSend by email

Győztesei voltak az elmúlt éveknek a most 10-15 éves, újszerű lakóparki lakások, hiszen aki nem talált magának újépítésű ingatlant, az ezek közül vásárolt. Az elkövetkező egy-két évben a piacon megjelenő újépítésű ingatlanok viszont komoly konkurenciát jelentenek majd ennek a kategóriának – állítja a Balla Ingatlanirodák közleménye.

A használat lakóingatlan-piac legdrágább szegmense az újszerű lakóparki lakások piaca. Ezek többnyire 10-15, esetenként 20 évesek is lehetnek, de mindenképpen az elmúlt évek győztesei voltak, hiszen az utóbbi időszakban alig lehetett újépítésű lakást találni a piacon.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi irodájának vezetője szerint most is azért népszerűek, mert aki gyorsan akar vásárolni, megfelelő élethelyzetben van, valami jobb minőséget keres, és nincs ideje kivárni a klasszikus újépítésűeket, az potenciális vásárolóként jelenik meg az újszerű lakóparki lakások piacán.

Ezekkel a lakásokkal jár egyfajta “érzetkülönbség, hiszen ezekben a lakóparkokban nem csak maga a lakás újszerű, hanem a ház, a lépcsőház, a lift, a kert is ad egy minőségi érzést, ráadásul általában ott a mélygarázs is, ahol az autó parkolhat. Ezzel szemben egy panellakásnál - még akkor is ha fel van újítva a lakás és a ház is - kopott a lépcsőház, néhol elmaradt a lift felújítása, adott esetben olyan a lakóközösség, melynél azért megmutatkozik az életszínvonal különbség – vélik a szakemberek.

A jól árazott ingatlanok az átlagosnál gyorsabban elkelnek, különösen, ha olyan kiemelt részen találhatók, mint például a XI. kerületben Sasad vagy a Péterhegyi rész, melyek keresett, csendes, kisvárosias környékek - tette hozzá Nagy Csaba, aki azt is megjegyezte, hogy Dél-Budán sokan nem saját célra keresik ezeket az ingatlanokat, hanem befektetés, bérbeadás miatt.

Nagy dilemma ezeknél az újszerű 10-15 éves lakásoknál, hogy szükség van-e komolyabb felújításra. Az ingatlanközvetítők szavaiból az derült ki, hogy vevőik jellemzően csak kisebb felújításokra készülnek, azaz megelégednek egy tisztasági festéssel, esetleg konyhabútor-cserével, de ritkán vágnak bele a fürdőszoba teljes felújításába. - Emiatt az újszerűek közül is jellemzően a legjobb állapotúakat keresik a vevők – állítják.

Azt, hogy mennyibe kerül egy lakás egy lakóparkban, többek között az határozza meg, hogy milyen a lakópark közege, elhelyezkedése, milyen a lakás minősége, az annyira nem számít, hogy pontosan melyik évben épült. Szintén lényeges kérdés a vevő szempontjából, hogy milyen jellegzetességei vannak egy adott lakóparknak. A XI. kerületben 450 ezer forintnál indulnak a négyzetmétárak, de ezek a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkoznak, melyek négyzetméterára a legalacsonyabb - mondta Nagy Csaba. A többi lakásméret esetében alapvetően az 500 ezer forint lehet a kiindulási pont. A paneleknél legalább 30 százalékkal, míg a használt lakásoknál 20 százalékkal drágábbak ezek az újszerű lakóparki lakások. A legdrágább részt a XI. kerületben a Gellérthegyen 10-15 éve épült újszerű lakások jelentik. Ezek egymilliónál induló négyzetméterárát azonban kevesen fizetik meg, annak ellenére, hogy itt már nincsenek telkek, tehát új építések sem várhatók.

Az ingatlanközvetítők azt tanácsolják, hogy érdemes minden lakópark esetében a vásárlás előtt a rájuk jellemző jellegzetességekkel megismerkedni. Akadnak ugyanis olyan lakóparkok, ahol a lakók még mindig pereskednek a beruházóval a felmerülő problémák miatt. Ezekbe a lakóparkokba - és Nagy Csaba szerint ilyen lakópark található sajnos a XI. kerületben is - inkább csak azok költöznek, akik nem voltak tisztában a lakópark helyzetével.

Nagy Csaba szerint már épülnek azok az újépítésű lakások, melyek átadása jövő évre várható. Ezek négyzetméterenkénti ára 500 ezer forintnál kezdődik, miközben ugyanennyi lehet az újszerű lakások ára is. Úgy véli emiatt egyértelmű, hogy az árak csökkennek az újszerű lakások és akár ikerházak piacán is.

Újbuda