Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Oktatás a kiskertben

Újbuda   |   2015, október 9 - 13:31
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendhagyó természetismeret órát tartottak az őrmezei közösségi kertben. Az Őrmezei Általános Iskolából érkező 5. évfolyamos gyerekek ismerkedtek a fűszernövényekkel és a zöldségekkel.

Fűszernövény-teszteléssel indult a rendhagyó természetismeret óra. A levelek formája, illata és íze alapján kellett felismerni a diákoknak többek között a mentát, a citromfüvet és a kakukkfüvet. Megpróbálták azt is összegyűjteni, milyen ételekben szoktak találkozni velük.

– Nagyon élvezik a gyerekek ezt a programot, és ügyesen boldogulnak az érzékek birodalmában – mondta Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő, a program kezdeményezője. – A bazsalikomra az imént mondták többen is, hogy a bolognai spagetti szószában szoktak találkozni vele – tette hozzá.

A gyerekeket kísérő Zalkáné Babicz Máriától, az Őrmezei Általános Iskola biológiatanárától megtudtuk, hogy az 5. osztályos természetismeret tananyagába tartoznak a kerti növények, zöldségek és gyümölcsök. – Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egy budapesti panelben élő gyerek közelebbről is megismerkedhessen a kerti növényekkel, hiszen sokan csak a boltok pultjain, műanyag dobozban találkoztak eddig paradicsommal vagy paprikával – mondta Zalkáné Babicz Mária, aki a növény gyökérzetéről, leveleiről és különleges tulajdonságairól mesélt a tanulóknak.

McQuirkné Glattfelder Lúcia, a kettes parcella kertésze nagy örömmel fogadta a diákokat, és büszkén mutatta nekik a zöldségeit és kiskertjének virágait. Azt is elmesélte, több nagycsaládos parcella tulajdonos is van a közösségi kertben, akiknek a gyerekei boldogan járnak ide gyomlálni, locsolni. Elmondása szerint annak a gyereknek, aki ebben nő fel, nem fáradság a kerti munka, szívesen csinálja. A kertben idővel lett egy saját sátra is a legkisebbeknek vödörrel, lapáttal és minden egyéb szerszámmal felszerelve. Glattfelder Lúcia szerint az is nagyon fontos, hogy az itt játszó, kertészkedő gyerekek között jó barátság szövődik, épülnek a jövő kapcsolatai.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.