Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Okosváros: leltárba veszi Budapest fáit a Főkert

Újbuda   |   2020, május 7 - 12:33
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bp Fatár néven elkészült a főváros ingyenesen letölthető nyilvános fa- és parkkataszter applikációja, amelynek segítségével bárki közreműködhet a zöldfelületek megóvásában, fejlesztésében.

A zöld infrastruktúra területén nagy lépést tett a főváros az okosváros irányába: mostantól térképes mobilalkalmazással segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT, a fenntartásában lévő mintegy 4,5 millió négyzetméternyi zöldterületen. A BP Fatár applikációban a kiemelt fővárosi parkok, azok fái, utcabútorai, játszóterei, ivókútjai, kerti építményei szerepelnek, ezek bármelyike megtalálható GPS koordináták alapján, vagy rákereséssel. A 85 ezer objektum és 47 ezer fa mindegyikének saját adatlapja van, amelyhez a felhasználók bejelentést tehetnek, ha hiányosságot vagy problémát észlelnek.

A fejlesztés következő lépéseként az BP Fatár a kiemelt fasorokkal bővül, jelenleg ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik. A főváros kezdeményezi a kerületek fáinak listázást is, a mintegy 1 milliós darabszámra becsült közterületi fa megjelenítésével. Ezeket a Bp Fatár egy későbbi verziójában jelenítene meg, egyértelműsítve azt is, hogy melyik fa és zöldfelület kinek a kezelésébe tartozik.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.