Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 28. szerda, Elemér

Odafigyelünk tűzoltóinkra

Újbuda   |   2016, április 28 - 13:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Három helyiséget újítottak fel önkormányzati támogatással a Tas vezér utcai hivatásos tűzoltó-parancsnokságon. Az öltözőt korszerű védőruha-tárolóval szerelték fel, létrehoztak egy konditermet, valamint átalakították a főbejárat melletti helyiséget, amelyben hamarosan helytörténeti kiállítás nyílik kerületi tűzoltó relikviákból. A gyűjtésben számítanak a helyi lakosok segítségére is.

Újbuda Önkormányzata évről évre forrást biztosít a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség fejlesztésére, az állomány jutalmazására és rendezvények lebonyolítására. A 2015. évi költségvetésben hétmillió forintot szavazott meg a képviselő-testület erre a célra. – Nagyon igyekszünk odafigyelni tűzoltóinkra, ha kell, eszközbeszerzéssel, ha kell, a körülmények javításával támogatjuk őket, hiszen sokszor az életüket kockáztatják értünk – fogalmazott Hoffmann Tamás polgármester.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megerősítette, valóban kimagasló összegű támogatást nyújtott az önkormányzat a kerületi tűzoltó-parancsnokságnak. Számításaik szerint az elmúlt években három személygépkocsi mellett összesen 150 millió forintot. – Jelentős hiányt pótolt költségvetésünkben ez az összeg, de hangsúlyozom, minden egyes forintot fejlesztésre használtunk fel, így teljes egészében a kerület lakosságát szolgálja – mondta Varga Ferenc. Budapest kerületeit tekintve Újbuda Önkormányzata tudta az elmúlt időszakban a legnagyobb összeget fordítani tűzoltóságára.

– Azért volt hiánypótló ez a beruházás, mert a védőruhák szakszerű tárolását eddig nem nagyon tudtuk megoldani – mondta Menyhért Tamás alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltóparancsnoka. Az eddig kissé dohos pincében tárolt védőfelszerelés egy-egy káreset után nehezen száradt meg, ha vizes lett. Holott a speciális ruházat egy beavatkozás során a tűzoltók életét mentheti meg. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy minél kisebb legyen az állagromlás a meglehetősen drága, korszerű védőruhákban.

A hamarosan megnyíló helytörténeti kiállítás a tervek szerint mindig nyitva áll majd a lakosság számára. Első relikviája egy Szent Flórián-szobor, amit Imre László kerületi lakos, a tűzoltóság egykori parancsnoka ajánlott fel két éve. A 80. életévéhez közeledő, egyedül élő nyugdíjas úgy döntött, hogy szociális otthonba vonul. Nagyon szerette volna, ha egyetlen kincse, ami hosszú esztendőkön át vigyázott rá, méltó és biztonságos helyre kerül. Kérésének örömmel tett eleget Pócsik Attila tűzoltó alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, aki megígérte, megőrzik a rájuk bízott ereklyét. Most, hogy sikerült megfelelő helyet kialakítani számára, hamarosan az állomány és a laktanyába látogatók is megtekinthetik.

2016-ra az önkormányzat 14 millió forintot irányzott elő fejlesztésre a tűzoltóság számára. Pócsik Attila elmondása szerint idei céljaik között szerepel az úgynevezett starter rendszer kiépítése, amely a gépjárműveik üzemkész állapotban tartását segíti. A motort üzemmeleg állapotban, a fékrendszert nyomás alatt tartja, hiszen a tűzoltás legfontosabb eleme a gyorsaság. Felújítják a beléptető rendszert és kicserélik a kamerákat az objektum megfelelő védelme érdekében. A tervek között szerepel még egy kismotorfecskenő beszerzése is, amely egy viszonylag könnyen hordozható mobileszköz, és viharkároknál hatékonyan lehet vele kiszivattyúzni a pincékből a vizet, valamint a kismotorszerelő csapat sporteszközként is tudja hasznosítani a versenyekre készüléshez. Ezen kívül a készenléti állomány ágyainak a javítására, bútorbeszerzésre, informatikai eszközök és lakosságvédelmi felszerelések beszerzésére fordítják a fennmaradó összeget.

HL