Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Nyaralónk védelmében

Újbuda   |   2016, augusztus 23 - 09:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elkövetkező hetekben a nyaralóépületek tulajdonosainak többsége megkezdi az előkészületeket az őszi-téli lezárásra. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az ingatlanok vagyonvédelméhez állított össze hasznos útmutatót. Az apró trükkökkel távollétünkben is nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket.

Az otthon biztonsága mindenki számára fontos, ám sokan nem tudják, hogy milyen apróságokon múlik néha annak megóvása. Ugyanez érvényes ősszel hátrahagyott nyaralónkra is. Ne felejtsük el: ingatlanunk védelme érdekében mi, tulajdonosok tehetünk a legtöbbet.

A nyaralónk védelmét növelhetjük az alábbi néhány apró, de hasznos „trükkel”:

  • Nyaralónk, ingatlanunk - ha épp nem vagyunk ott - legfőbb „őrzői” szomszédjaink, az utcán járók. Ezért érdemes a kerítést úgy kialakítani, hogy az utcafront felől rálátást biztosítsunk kertünkre. Így a rejtőzködés esélyének kiiktatásával növeljük annak esélyét, hogy a betörőt észleljék, míg a kertben tartózkodik.
  • Ha az ingatlant hosszabb időre hagyjuk magára, érdemes valakit megkérni, hogy időnként ránézzen az épületre.
  • A kertben ne hagyjunk elől kerti szerszámot vagy olyan értéket, ami kedvet csinálna az illetéktelen behatoláshoz.
  • Praktikus lehet az ingatlanhoz vezető útszakasz folyami sóderrel való kitöltése és a bejárati ajtó fölé szerelt mozgásérzékelő lámpa. Nincs olyan betörő, aki szeretné szétkürtölni a szomszédoknak, hogy megérkezett.
  • Egy kutyaház vagy itatóedény könnyen azt a látszatot keltheti, hogy a háznak négylábú őrzője is van. Bízzuk a betörőre, hogy vajon ezt teszteli-e.
  • Az ingatlan mechanikus védelme elsősorban a megfelelő nyílászárókon és zárakon múlik. Az ablakokat megerősíthetjük ráccsal vagy biztonsági üveggel, de költséghatékony megoldás lehet a betörésvédő fólia is. A biztonsági ajtó és zár megválasztását bízzuk a szakemberre.
  • A mechanikus védelem mellett – saját nyugalmunk érdekében – alkalmazhatunk elektronikus védelmet is. A távfelügyeleti rendszer és a kivonuló szolgálat ma már szinte országos lefedettséget biztosít. Többszintű ingatlan esetében figyeljünk, hogy a felsőbb szintekre való illetéktelen bejutás legalább olyan nehéz legyen, mint az utcaszint felől. A belógó faágak, ereszcsatornák néha lehetővé teszik az emeleti nyílászárók könnyű megközelítését. Ezeket távolítsuk el vagy akadályozzuk meg a rajtuk történő feljutást.
  • Néhány olcsó, de praktikus eszközzel – még ha távol is vagyunk – könnyen azt a látszatot kelthetjük, mintha otthon lennénk. Szerezzünk be egy tv-szimulátort vagy időzített kapcsolót.
  • Nyaralója, hétvégi háza kulcsát soha ne tárolja a lábtörlő alatt vagy muskátlis cserépben.
  • Végül, ha teheti, figyeljen szomszédjai értékeire is!

BRFK BMO/Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.