Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 29. csütörtök, Anonymus

Nőnapi konferencia a női lélekről és feladatokról

Újbuda   |   2017, március 8 - 13:59
Nyomtatóbarát változatSend by email

Együttműködési megállapodást kötöttek a nők és családok érdekeit képviselő szervezetek a nők családban, munkában és közéletben való érvényesüléséért, valamint a férfiak és nők egyenlőségének gyakorlati megvalósulásáért. A Magyar Tudományos Akadémián tartott nőnapi konferencián bejelentették, Női Információs és Szolgáltató Központokat hoznak létre, amelyekben a család és a munka összeegyeztetéséhez kaphatnak segítséget az érdeklődők.

Király Nóra, a Nőiszem Egyesület alapítója, Újbuda alpolgármestere szerinte ahhoz, hogy egy nő megfeleljen a társadalmi szerepek mindegyikének, segítségre van szüksége, amit megkaphat családjától, illetve kormányzati és önkormányzati szinten is. A politikus öt gyermek édesanyja, őt férje és szülei támogatják, hogy teljesíteni tudja feladatait munkájában és otthon. Kiemelte a gyed extrát, mint a gyermekes anyák munkaerő-piaci integrációját segítő állami támogatási formát, valamint az XI. kerületi babacsomagot.

Balog Zoltán a Mindennapok Női Szemmel (Nőiszem) Egyesület és a Magyar Női Unió "Női lélek - nőként élek" című nőnapi konferenciáján bejelentette, ősztől családtudományi mesterképzés indul a Budapesti Corvinus Egyetemen. Állítása szerint a kormány minden támogatást megadna a nőknek, és biztosítaná számukra a választás szabadságát ahhoz, hogy ne érezzék „vesztesnek” magukat se a családanya szerepét választók, se az anyaság mellett dolgozni vágyók. Balog Zoltán emlékeztetett: 2010 óta nyolcvan százalékkal emelkedett a családtámogatásra szánt összeg, idén pedig 1741 milliárd forint támogatás jut a magyar családoknak a költségvetésből. Ez a GDP 4,7 százaléka, az OECD átlag ezzel szemben 2,55 százalék. Elmondta azt is, hogy míg 2002 és 2010 között 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig az elmúlt hat évben 50 százalékkal nőtt.

A nők munkaerőpiaci-helyzetének javítása érdekében kilencmilliárd forintos pályázat indul „Nők a családban és a munkahelyen címmel”. Novák Katalin család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázaton olyan projekteket támogatnak, amelyek hozzájárulnak a nők rugalmas foglalkoztatásához, valamint a munka és a magánélet összehangolásához. Emellett országszerte Női Információs és Szolgáltató Központokat (Nő-Köz-Pont) hoznak létre, amelyekben a család és a munka összeegyeztetéséhez kaphatnak segítséget az érdeklődők. A pályázaton önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek vehetnek részt konzorciumi formában, az elnyerhető támogatás összege 150 és 200 millió forint között van. Novák Katalin szerint a női foglalkoztatás jelenleg "csúcson" van, de a rugalmas foglalkoztatás terén, valamint a 3-6 év közötti gyereket nevelők körében még van kihasználatlan erőforrás. Hangsúlyozta: nem azért van szükségük a nőknek többlettámogatásra, mert képességeik rosszabbak volnának a férfiakénál, hanem mert gyerekük születése után többletkihívásokkal kell szembe nézniük, ha helytállnának a munkaerőpiacon. A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy ebben segítsen, ezért kezdte el a bölcsődei rendszer átalakítását és vezette be a gyed extrát. Utóbbival kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, nem az a cél, hogy a hat hónapos gyerek mellől tömegesen menjenek vissza dolgozni a nők, hanem hogy adott legyen számukra a választás lehetősége.

A konferencián együttműködési megállapodást kötöttek a nők és családok érdekeit képviselő szervezetek, köztük a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), a Magyar Női Unió, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Nőiszem Egyesület, az Egyedülálló Szülők Klubja és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A megállapodás értelmében a szervezetek együttműködnek a nők családban, munkában és közéletben való elismeréséért és érvényesüléséért, valamint a férfiak és nők egyenlőségének gyakorlati érvényesüléséért.

T. K.