Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Népszerűek Újbuda korszerű intézményei

Újbuda   |   2019, április 24 - 11:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szülők százai keresték fel áprilisban az újbudai óvodákat – az intézmények a nyílt napokkal igyekeztek segíteni a nehéz döntésben, hová járjon majd a gyermek. Május 6. és 10. között kell beíratni azokat a kicsiket, akik idén augusztus 31-éig betöltik a harmadik életévüket. Újbuda óvodái rendkívül népszerűek, ám minden kerületi lakos gyermekének jut hely.

Május 6. és 10. között kell óvodába íratni azokat a gyermekeket, akik idén augusztus 31-éig betöltik a harmadik életévüket. A legalább napi négyórás óvodai nevelés kötelező; felmentést ötéves korig lehet kérni, a törvény szerint az óvodavezető és a védőnő egyetértésével kell döntenie erről a jegyzőnek. Speciális helyzetben vannak azok a harmadik születésnapjukat 2019. szeptember 1. és 2020. április 1. között ünneplő két és fél éves gyermekek, akiket szüleik már idén óvodába adnának. Az ő jelentkezésüket akkor lehet elfogadni, ha minden Újbudán lakó háromévest sikerült elhelyezni az óvodákban.
A férőhelyek száma a sok jelentkező ellenére nem okoz problémát. Tavaly közel 1400-an jelentkeztek az újbudai óvodákba, ahol összesen 1458 hely állt rendelkezésre – vagyis mindenkit sikerült elhelyezni. Idén a férőhelyek száma tovább bővül a Sasadi Óvoda Törcsvár utcai épületének bővítése során + 60 férőhellyel.
Az természetesen előfordult már korábban – és lehet példa rá idén is –, hogy egy-egy népszerűbb óvodába vagy óvodai telephelyre a rendelkezésre álló helyeknél többen jelentkeztek, ilyenkor az óvodavezetés a szülőknek elfogadható megoldást igyekszik javasolni. A jogszabály szerint a gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. De az agglomerációból érkezőknek is kézenfekvő választást jelentenek a XI. kerületi felújított, korszerűsített, bővített intézmények.
Újbuda részben a jól fejlett infrastruktúrája miatt lehet a legnépszerűbb kerület a családot alapítók körében, amit nemcsak a beruházások magas száma, hanem a beköltözések intenzitása is mutat. A népszerűség növekedésével párhuzamosan az önkormányzat 2017-ben komplex fejlesztési stratégiát készített a köznevelési, oktatási és szociális intézményekre vonatkozóan. Így lehet biztosítani, hogy folyamatosan korszerűsödő óvodákban jusson hely a kerületben élő kicsiknek.

 ovodak_altalanos_informaciok_2019.doc

A bizalom a legfontosabb

Az óvoda választásánál az elsődleges szempont, hogy a szülő bízzon a pedagógusban. Az persze ráadás, ha az óvoda eszközei újak, a szobák szépek, és ha a nevelési programban olyan elemeket talál, amelyek tetszenek neki – mondja Tóth Ildikó, az Észak-kelenföldi Óvoda vezetője.

Mi számít az óvoda választásakor? Az otthonhoz vagy a munkahelyhez legyen közel a gyerek?
Minden gyermeknek a szüleivel töltött idő a legfontosabb. Miközben senki sem szeretné a fél városon végigrángatni a kicsit, azt is figyelembe kell venni, hogy jó-e neki, ha hajnalban elbúcsúzik tőlünk, majd este lát minket. Természetesen az óvodaválasztást ezen kívül még sok minden befolyásolja, például ha a nagyobb testvér már jár valahova, vagy ha éppen a kisebbekkel van a szülő otthon.

A különórák, a tornaterem, a sószoba, vagy az épület és a játékok állapota a fontosabb? Miket kérdeznek a szülők?
A napirend minden szülőnek fontos, ahogyan az is, hánytól hányig lehet beérni, és mikortól meddig lehet jönni a gyermekért. Ebből a szempontból különleges, hogy az újbudai óvodák a kötelező 10 helyett 12 órán át nyújtanak felügyeletet, reggel hattól este hatig, a korai és a késői órákban természetesen összevont csoportokkal. Egyre többen kíváncsiak az óvodák pedagógiai programjaira is, hiszen van óvodánk, amelyik a hagyományőrzést, van, amelyik a művészeteket, vagy a környezet védelmét, vagy az egészséges életmódot, esetleg a mozgást állítja a középpontba.

Azoknak, akik bölcsődéből érkeznek, könnyebb lesz a beszokás?
Általában igen, de gyermeke válogatja. Előfordul, hogy aki családból érkezik, könnyedén elfogadja az új helyzetet, és van, hogy a bölcsit nehezebb otthagyni. A beszoktatást minden óvodapedagógus igyekszik támogatni, segíteni – érdemes rájuk hallgatni. Néha éppen a szülőnek nehéz elfogadni, hogy a gyerek már elég nagy ahhoz, hogy jól ellegyen egész nap a többiekkel, az elválás mindenkinek nehéz lehet. Ezért is fontos, hogy a szülő olyan óvodát válasszon, amelynek a pedagógusaiban megbízik. Azt, hogy a szülő úgy gondolja, jó kezekben hagyja ott a gyermeket, a kicsi is megérzi – ahogy ellenkezőleg, a bizonytalanságot is. Ezért a választásnál a legfontosabb szempontnak is annak kell lennie, kiben bízik a szülő.


(Újbuda)