Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Népszerű a pedagógusok között az informatikai továbbképzés

Újbuda   |   2017, június 13 - 14:04Nyomtatóbarát változatSend by email

Átvették az eredményüket igazoló okleveleket az informatikai tanfolyamot elvégző pedagógusok a polgármesteri hivatal dísztermében.

Folytatta a kerületi pedagógusok térítésmentes informatikai továbbképzését az Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft. Ismét 5 iskola 39 tanára vette át képesítő oklevelét Hoffmann Tamás polgármestertől június 12-én. Újbuda Önkormányzata évek óta úttörő az oktatás digitális fejlesztésében, a továbbképzés célja, hogy megkönnyítse a modern eszközök alkalmazását a tanításban, valamint az internet és a számítógép használatát a pedagógusoknak - mondta Janurik Lajos, az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Tavaly szeptemberben öt kerületi iskolában indult informatikai továbbképző tanfolyam, ezeken 38 tanár sajátította el a legfontosabb digitális kompetenciákat. Az első félév sikerei után több iskola vezetése jelezte, hogy további pedagógusaik élnének az ingyenes képzés lehetőségével. A tanév második felében ezért 5 iskolában, 6 csoportnak indítottak 30 órás tanfolyamot, a tematika megegyezett az előző turnuséval. A tanárok megismerkedtek a szövegszerkesztés és a böngészőhasználat alapjaival, a Google Drive, a Facebook és a youtube használatával, a Moddle e-learning rendszerrel és a Google diákkal, valamint Google űrlapok készítésével. Az oktatást most is az Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft. főállású informatika oktatója, György János vezette, aki igyekezett a tananyagot a helyi igények szerint, rugalmasan alakítani.

A tanárok képessé váltak színes, érdekes oktatási tartalmak létrehozására online környezetben, egyszerűbbé válik számukra a szülőkkel, kollégákkal és diákokkal való kapcsolattartás és könnyedén tudnak digitális teszteket, dolgozatokat létrehozni. E készségek alkalmazásával jobban lekötik a diákok figyelmét, és hosszútávon időt spórolnak. - Amellett, hogy sok hasznos tudást szerzetünk, csapatépítő hatása is volt a képzésnek – jegyezte meg több résztvevő. Sokan még tovább képeznék magukat, ők a folytatásról érdeklődtek.

Az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, amennyiben az iskolák igénylik azt, lehetőség van nyári intenzív képzésre, szeptembertől pedig újabb tanfolyamok indulnak. Bejelentette továbbá, hogy a Dél-Budai Tankerülettel folytatott tárgyalások eredményeként, az oklevéllel rendelkező pedagógusok 29 pont erejéig beszámíttathatják az oktatást a kötelező 120 órás keretbe. A további tervek közt szerepel, hogy az infrastruktúra fejlesztés és az eszközhasználat elsajátítását követően, a kerületi pedagógusok digitális pedagógiai módszertani kompetenciáit fejlesszük. E cél elérése érdekében Újbuda Önkormányzata és a Magyar Digitális Oktatásért Egyesület együttműködési megállapodást köt a közeljövőben, melynek részletein már dolgoznak a szakértők.
Az oklevélátadón Hoffmann Tamás polgármestere hangsúlyozta, a Smart School - Okos Iskola program során korábban átadott négy új okos tanteremmel együtt, jelenleg hét helyszínen folyhat a legmodernebb technológiát alkalmazó oktatás a kerületben. Ez szerinte nemcsak Budapesten hanem az egész országban páratlan.

T. K.