Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. szombat, Konstantin

Nemzetközi Curling verseny Kamaraerdőn

Újbuda   |   2014, március 24 - 15:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

A hétvégén rendezték meg a Nemzetközi Curling Vegyes-páros Kupát az ország egyetlen hivatalos curling csarnokában Kamaraerdőn. Bizonyára kevesen gondolnák, hogy a jeges sportágban Magyarország a világ 10 legjobb nemzete között van. A világ élmezőnyét felvonultató bajnokságon a magyar páros is jól szerepelt.

A hetedik alkalommal megrendezett Hungarian Mix Double Curling Cup hat külföldi párossal és igencsak erős mezőnnyel indult: jégre lépett például Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt, akik tavaly történelmi magyar sikert arattak a kanadai Világbajnokságon. Rajtuk kívül az indulók között volt a tavalyi harmadik helyezett cseh, a tavalyelőtti harmadik osztrák páros, a 2009-ben ezüstöt szerzett Nagy György és Szekeres Ildikó, illetve a 2011-ben dobogós svéd bronzérmes duó is.

A Curling Szövetség főtitkára Kiss László szerint a sportág izgalmasabb, támadóbb jellegű versenyszámát idén különösen nagy érdeklődés övezte, hiszen a curling jó eséllyel pályázik arra, hogy bekerüljön a 2018-as téli olimpiára. Az ötkarikás játékok között már csak két sportágnak van szabad hely. Ha a világbajnok párosunk most sikeresen szerepel, növelheti esélyét az olimpián való indulásra. Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt egy hónap múlva a Skóciai vegyes páros világbajnokságon képviselik hazánkat.

A Curling Skóciából származik, a skótok 4-500 évvel ezelőtt kezdték el tologatni a jégen a méretes gránitköveket. Mégis a világon a legtöbben Kanadában űzik a sportot, az Észak-amerikai ország 1,5 millió leigazolt curling játékossal büszkélkedhet. A játékban két négyfős csapat felváltva csúsztatja köveit a célmező felé. A cél, hogy minél több korongot helyezzenek el a "házban", azaz egy kijelölt körben. A vegyes párosra az eredetihez képest más szabályok vonatkoznak: egy férfi és egy nő alkotja a csapatot, két kő pedig már a játék kezdetén a pályán van.

T.D.

Nemzetközi Curling verseny Kamaraerdőn

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.