Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Ne késlekedjünk a zöldítéssel!

Újbuda   |   2021, augusztus 12 - 15:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Joggal mondják, hogy a hideg elviselése főképpen pénzkérdés. Akinek jó ruhája, meleg kuckója van, az akár a sarkköri időjárást is kibírja. A hőség azonban más. Még az egészségeseknek is megárthat. A légkondicionálók messze nem tökéletesek, és nem is mindenki számára elérhetők, ráadásul időnként ki kell mennünk az épületekből, ha nem akarunk teljesen leszokni a normális életről. További felmelegedést jósolnak, és ehhez jön még, hogy a beépített, leburkolt városi területeken sokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint a növényzettel borítottakon. A városi lét nyilvánvaló előnyeiről, szükségességéről viszont ma már nemigen tudnánk lemondani.

Még mindig nem késő tágabb környezetünkben is felkészülni a még nagyobb hőségekre! Erre az egyik legkézenfekvőbb – és bárki által végezhető – beavatkozás a felületek zöldítése.

Vannak jó példák, de sem a vidéki városokban, sem a fővárosi kerületekben nem hemzsegnek a zöld falak, kerítések, bezöldített kertek, belső udvarok. Pedig ez nem pénzkérdés, még csak nagyobb hozzáértés sem kell hozzá. Lehet persze költeni rá akármennyit, de kevésből is megúszható, némi türelemmel és szorgalommal. Zöldíthető felület pedig szinte korlátlanul áll rendelkezésünkre.

A veszélyt a zöldítésre gyakran nem a hőség vagy a vízhiány jelenti, hanem az akadékoskodó szomszédok. Ezért is lenne fontos, hogy rendszeresen kapjanak helyet a médiában a zöldítéshez kedvet csináló és a tévhiteket eloszlató műsorok. Sokan félnek például, hogy a zöld falon felkapaszkodnak az apró állatok, és bemásznak a nyitott ablakokon. Mások a vakolatot féltik a kúszónövényektől. Mindezek a veszélyek, kellemetlenségek kivédhetők vagy eleve alaptalanok.

A gyerekeket is bevonhatnánk a zöldítésbe. Elhelyezhetnénk a bejárat mellett palackokat – persze rendezetten –, amelyeket a lakásba érve megtölthetnének vízzel, azt pedig elmenőben rálocsolhatnák a kiültetett növényekre. Sok kicsi sokra megy, és ez a szemléletüket is formálná.

Ne várjuk mindig fölülről a kezdeményezést! Van ugyan a fővárosnak egy új terve, a Radó Dezső Terv2, amely a zöldterületek növelését tűzte ki célul, de megsokszorozhatnánk az eredményességét saját portánk zöldítésével. A Fővárosi Önkormányzat honlapján megtalálható Zöldinfrastruktúra füzetek3 5. kötete több jó példát mutat be társasházak kezdeményezéseiről, illetve tanácsokat ad a falak, belső udvarok zöldítésére, a növények kiválasztására stb.

Rengeteg csupasz tűzfal, kerítés kínálja magát a kőrengetegben. Nem is hinnénk, hogy sok növény, ha kellően megerősödött, öntözés nélkül is átvészeli a legszárazabb időszakokat. Persze türelem kell ahhoz, hogy néhány hajtás elültetése után öt-hat évvel nyújtson üdítő látványt egy kerítés az arra járóknak, és védje, hűtse a mögötte lévő lakásokat. Még több idő kell egy magas tűzfal bezöldítéséhez. Kezdőknek, kevés idővel rendelkezőknek a borostyán vagy a vadszőlő ajánlható, de a választék hihetetlenül nagy4 színes virágú kúszónövényekből is.

Ne késlekedjünk! A hőség a jövőben még inkább fokozódni fog. Ne számítsunk egyhamar újabb jégkorszakra!

Az önkormányzatok is sokat segíthetnének a lakosoknak. A belső kerületekben főképp kicsiny előkertek, zöldíthető szegélyek vannak, egy-egy ingatlanon legfeljebb néhány fa, bokor található. Ezek időnkénti permetezéséhez, a kiszáradt fák, magasabban lévő ágak eltávolításához, nagyobb mennyiségű nyesedék bedarálásához egyenként szakembert hívni vagy komolyabb berendezéseket, szerszámokat vásárolni aránytalanul költséges. Sokszor nincs is vállalkozó ilyen egészen kicsi, egyedi munkákra. Jó volna, ha koordinálnák az önkormányzatok az ilyen kis volumenű teendők elvégzését. Nem kell ingyen felajánlani, nem az a lényeg. Meghirdethetnék a lehetőséget, és közvetíthetnének a megrendelők és a vállalkozók között. Mérje fel mindenki (társasházak, intézmények), milyen munkát szeretne inkább szakemberrel elvégeztetni, és ha összegyűlik egy-két napra vagy hétre való megrendelés, akkor azt folyamatosan tudnák teljesíteni a vállalkozók. A kis megrendelések egyenként nem hatékonyak, mert a kiszállás viszi el az idő és az energia nagy részét. A méretgazdaságosság a kiadásokat is jelentősen csökkentené. Külön előnye lenne a szervezett ápolásnak, mivel így olyan munkákat is elvégeznének, amelyek éppen a kicsiségük miatt hanyagolódnak el. Gyakran előfordul például, hogy egy kerületben, térségben elterjed valamilyen gomba- vagy rovarfertőzés, amely hatékonyan csak a teljes fertőzött növényállomány permetezésével szüntethető meg.

Jártamban fogalmaztam ezt a cikket. Csak abban a körülbelül 250x300 méteres tömbben, ahol a társasházunk áll, láttam az utcáról egy-két napi munkával eltávolítható kiszáradt fát, fertőzött bokrot, amelyek helyére szemet gyönyörködtető és hőséget fékező növényeket képzelnék el.

Kovács Gizella,a Levegő Munkacsoport önkéntese

1 Ld. http://levego.hu/zoldlevel/

2 https://rdt.budapest.hu/

3 https://budapest.hu/Lapok/Kiemelt-fejleszt%C3%A9si-c%C3%A9lok,-k%C3%A9zik%C3%B6nyvek.aspx#zoldinfra_fuzetek

4 Ld. például: https://morzsafarm.hu/12-gyorsan-novo-kuszonoveny-amely-beborit-es-eltakar