Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

Nagy, morcos medvék

Újbuda   |   2020, január 30 - 12:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ha annak idején nem locsolják fel téli időszakban a Bikszádi utcai iskola sportpályáit, hogy az odajárók korcsolyázhassanak, akkor talán nem a XI. kerület adta volna Magyarországnak az egyik legnagyobb jégkorongozót. Kangyal Balázs játékosként ott volt Szapporóban, amikor 2008-ban a magyar jéghoki-válogatott megnyerte a divízió 1-es világbajnokságot, és ezzel feljutott az elitet jelentő A-csoportba. Az Újbudán nevelkedett sportember szívügye, a MAC bajnok és kupagyőztes lett, sőt, másfél éve a Szuperkupát is megnyerte. A csapat ekkor vette fel Újbuda nevét.

A MAC története messzire nyúlik vissza. A legrégebbi eleme maga a név, hiszen a Magyar Athletikai Clubot 1875-ben alapították, majd 1945-ben megszűnt működni, csak 1988-ban szervezték újra. A MAC Újbuda jogelődje 1985-ben először KSI-színekben lépett felnőtt csapattal a jégre az OB 1-ben, ám a főként utánpótlás-neveléssel foglalkozó KSI nem sokkal később megszüntette jégkorongszakosztályát. Ezt követően a már kialakult csapat Liget SE, illetve Népstadion Szabadidő Egyesület néven szerepelt pár évig, majd 1993-ban a MAC szakosztálya lett, és MAC-Népstadion néven folytatta tovább. Már ezekben az években kitűntek kiváló utánpótlás-nevelő munkájukkal. 2011-ben önálló sportegyesületté szerveződtek, nevük MAC Budapest Jégkorong Akadémiára változott.

Újbudai kezdetek
– Amikor mi jó pár évvel ezelőtt idekerültünk Újbudára, szinte minden a gyerekekről szólt – mondta el Kangyal Balázs. – Tizenhat évesek voltak a legidősebb játékosok, korosztályos viadalokra vittük őket. Ausztriában is játszottak, de fontosnak tartottuk, hogy legyenek példaképeik, legyen egy felnőtt csapat, ahová majd ők is bekerülhetnek, ha jól teljesítenek – tette hozzá. A MAC felnőtt jégkorongcsapata 2015-ben már Magyarország, illetve Erdély legjobbjaival harcolt a MOL Ligában. Vezetőedzőjük ekkor már az a Majoross Gergely volt, aki szintén ott volt a szapporói hősök közt, és edzőként is bizonyított: a bajnoki címig menetelt a DVTK gárdájával. A MAC már első idényében majdnem megnyerte a magyar bajnokságot, és bár 2015-ben a döntőben a miskolci jegesmedvék még jobbnak bizonyultak, 2017-ben már visszavágtak a fővárosi fiúk. Előbb a Magyar Kupában győzték le a DVTK-t, majd a 2017/18-as Erste Liga-sorozat döntőjében magyar bajnok lett a MAC. Ezt koronázta meg a Szuperkupa-győzelem 2018. szeptember 9-én, amikor – már MAC Újbuda néven – a Tüskecsarnokban legyőzték 3-2-re az osztrák bajnokságban szereplő Fehérvár AV19-cet.

Magasabb lépcsőfokon
A csapat vezetői látták, hogy váltani kell, miután idehaza már minden sikert elértek, amit csak lehetett. Az osztrák bajnokságot célozták meg, de oda nem sikerült bekerülniük. Helyette azonban meghívást kaptak a jóval magasabb színvonalú szlovák bajnokságba, a Tipsport Extraligába, ahol a DVTK-val együtt igyekeznek jelenleg is helytállni Európa egyik legerősebb jégkorongmezőnyében.
Az első szezonban az 57 mérkőzésből 17-et megnyerve jutottak tovább – a DVTK mögött – a 9. helyen. Idén eddig főként idegenbeli mérkőzéseken léptek jégre a MAC Újbuda játékosai a szlovák extraligában, de tíz győzelmük így is összejött, ebből nyolc idegenben. A hazai közönség a most következő időszakban több alkalommal drukkolhat a MAC Újbudának a Tüskecsarnokban, hogy feljebb juthasson a 12. helyről.
Majoross Gergely szerint játékban rengeteget fejlődött a MAC Újbuda az extraligás szereplésnek köszönhetően. – Egyre többet és többet tesznek bele a játékosok, hogy eredményesebbek legyünk – nyilatkozta lapunknak a vezetőedző. – Nagyon erős a szlovák mezőny, de mi is dolgozunk azon, hogy hatékonyabbak legyünk, és reméljük, ez meghozza majd az előrelépést. Nem bántuk meg a döntésünket, mert sportolók vagyunk, a kihívásokat keressük, és a szlovák bajnokság hatalmas kihívás, ami azt hiszem, jó hatással van mindenkire. Sajnos az anyagi lehetőségeink korlátozottak, olyan külföldi játékosokat nem tudunk szerződtetni, akik már bizonyítottak ezen a szinten, így a tehetségkutatással kockáztatunk. Kipróbálunk fiatal tehetségeket, és bízunk benne, hogy a szimatunk nem csal, megtaláljuk azokat a játékosokat, akikkel feljebb juthatunk az extraligában – tette hozzá Majoross Gergely.
A menedzsment döntéseit az is igazolja, hogy a magyar jégkorong-válogatott keretébe már a MAC Újbuda összes játékosát meghívták – egy-két fiatal kivételével –, többen rendszeres szereplők lettek. Ilyen az osztrák bajnokságban gólkirályi címet szerző, Amerikában is játszó Sofron István is, aki tavaly igazolt a MAC-hoz, ahol nagyon jól érzi magát. – Ez a második magyar csapat, ahol játszom, és itt nagyon családias a légkör – emelte ki. – Harcban vagyunk a rájátszásért az extraligában, úgy gondolom, jó csapatunk van, és előrébb fogunk végezni a tabellán – mondta.

Bronzérem a Magyar Kupában
Az idei sikerek miatt is büszkék lehetnek az újbudai szurkolók: a MAC a Magyar Kupában a legjobb négy közé jutott. Január harmadik hétvégéjén Miskolcon először a későbbi bajnok Ferencvárossal játszott egy kőkemény mérkőzést az elődöntőben, amely során mindössze egyetlen gól esett. Ezt a Fradinak sikerült belőnie, így ők mehettek tovább a döntőbe, míg a bronzmeccsen az újbudaiaknak a hazaiak jutottak. Majoross gárdája nem ijedt meg az ellenféltől, az első két harmadot fölényesen megnyerve szerezték meg a bronzérmet.

Otthon a Tüskecsarnokban
Kangyal Balázs, a felnőtt profi csapatot működtető MAC Budapest Profi Jégkorong Kft. ügyvezető igazgatója nem csupán az eredmények miatt büszke a klubra: Magyarországon MAC-színekben tanul a legtöbb gyerek hokizni, jelenleg 350-en vannak. A Tüskecsarnokból az ő kezdeményezésükre lett jégkorongaréna, így vált a sokáig kihasználatlan épület a hazai pályájukká, ahová egyre több szurkolójuk jár.
– Hiába telt el több mint száz esztendő a MAC alapítása óta, a mi csapatunk még nem tekint vissza évtizedes múltra sem – hangsúlyozta Kangyal Balázs. – Nagyon szimpatikusak vagyunk mindenkinek, de nincs olyan szurkolói bázisunk, mint a Ferencvárosnak vagy az Újpestnek. A nulláról indultunk, és nagyon örülünk annak, hogy az emberek jönnek a meccsekre drukkolni. Már dobosok is vannak közöttük, jó a hangulat a lelátón – folytatta.

Nagyralátó célok
Ha már a Tüske lett a bázisuk, meg Kangyal Balázs is Újbudán élte le élete jelentős részét, adta magát, hogy felvegyék az Újbuda nevet. – Olyan sokan laknak a XI. kerületben, hogy Magyarország ötödik legnagyobb városa lehetne, ha nem a fővároshoz tartozna – mutatott rá az ügyvezető. – Így most már újbudai csapatként bízunk abban, hogy mögöttünk is kialakul egy komoly szurkolói réteg, támogatva sikereinket. Hiszek a fejlődésben, volt már telt házunk a nagyobb rangadókon, jelentős nemzetközi ellenfelek szereplésekor, de mindenhez idő kell. Nagyon bízom abban, hogy lesz majd olyan létesítményünk, amelyik kifejezetten és kizárólag jégkorongozás céljára épül, ahová rengeteg szurkoló befér, és ami azt szolgálja, hogy a magyar jégkorong tényleg A-csoportos szintű lehessen – fogalmazott Kangyal Balázs.

MAC történet

1875 A MAC alapítása
1985 A jogelőd KSI felnőtt
hokicsapatot szervez
1993 A MAC-hoz csatlakozik
a hokicsapat
2011 A szakosztály önálló egyesületté válik MAC Budapest Jégkorong
Akadémia néven
2015 Ezüstérem a MOL Ligában
2017 A MAC Budapest megnyeri
a Magyar Kupát
2018 Első bajnoki cím, az Erste Ligában, az új szezont MAC Újbuda néven kezdik, és megnyerik a Szuperkupát is, ekkor már a Szlovák Extraligában (Tipsport Liga) játszanak
2019 9.helyen zárnak az extraligában
2020 Bronzérem a Magyar Kupán