Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 11. csütörtök, Zsuzsanna, Tiborc

Műveljétek kertjeiteket!

Újbuda   |   2021, július 1 - 14:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Voltaire Candide-jának zárószavait – „műveljük meg kertünket” – ma is sokan megfogadják, akár a főváros legsűrűbben lakott kerületében is. Lapunk két újbudai hobbikertész, Molnár István és Vásárhelyi-Prodán Miklós példáján mutatja be, hogyan lehet csodát tenni kis területen is, rengeteg energiával és lelkesedéssel.

Molnár István, az újbudai nyugdíjas biológus jól ismeri kertjének történetét is, hiszen itt nőtt fel. A Gellért-hegy déli oldalában lévő telken a II. világháború előtt még francia kert díszlett, de azt a történelem viharai elsodorták. Nagyapja, apja után rámaradt a feladat, hogy kultúrát vigyen a közel kétezer négyzetméteres elvadult telekre, amelyet 1972 óta ő gondoz.

Díjnyertes kert a Gellért-hegyen
Munkájának gyümölcse nem csak a kertben érik be: Molnár István nyerte meg tavaly a Magyarország Legszebb Konyhakertje díjat a zártkert 3. – vegyes kategóriában. Az újbudai kertész szaklapokban is rendszeresen publikál, tanácsokat ad azoknak, akik szeretnék kertjüket jól művelni, szép és egészséges termést betakarítani. Aktív éveiben növényvédelemmel foglalkozott, de itt nem az a célja, hogy vegyszerekkel érje el a legjobb termést, kipusztítsa a kár­tevőket. Okos megoldásokat alkalmaz, hogy a rovarok, a madarak, a növények és az emberek harmóniában élhessenek, akárcsak a természetben. Minden esztendőben él az önkormányzat által kínált ágaprítékolási lehetőséggel, a keletkező mulccsal pedig betakarja az előkert virágainak, málnabokrainak földjét, így a meztelen csigák nem tudnak kárt okozni ezekben. Permetezésnél is olyan módszereket választ, amelyek nem károsítják feleslegesen a környezetet, réz- és kénoldatokat használ.
István a saját kertjében is érzékeli a klímaváltozás hatásait, és igyekszik alkalmazkodni hozzájuk. Gyomlál, kézzel szedegeti ki a rovarlárvákat az ágyásokból, de szerszámait is gondosan választja meg. Természetesen a kertész legjobb barátairól, a madarakról is gondoskodik odúkkal, itatókkal, télen eteti is őket. A sünöknek pedig farakást készített, ahol utódaikat is világra hozhatják.

Aktív időskor
István egy házaspárt is megihletett a kertműveléssel, ők egy gyönyörű sziklakertet gondoznak a ház mellett, ha kell, csipesszel szedik ki az oda nem illő növényeket. A kertészkedés az idős embereknek nemcsak hasznos testmozgás, de élményeket, célokat is ad. István büszke szépen termő gyümölcsfáira. A naspolyák, körték, almák terméseit elosztogatja a gyerekeknek, barátoknak, a birsekéből művészi sajtok készülnek.
Ottjártunkkor borsószüret előtt állt a Gellért-hegyi gazda, aki nem lepődött meg azon, hogy a hűvös tavasz miatt idén minden később érik a szokásosnál.

Zöld sziget a panelrengetegben
Újbuda egy zordabb vidékén egy másik gazda nem haszonnövényeket termeszt, csak virágossá akarja tenni a betondzsungelt. Vásárhelyi-Prodán Miklós az Etele úti lakótelepen él. A nyugdíjas vegyésznek és feleségének korábban volt egy kis kertje Kamaraerdőn, mára a panelházak közötti kis sziget maradt nekik. Közösen úgy döntöttek, hogy itt fognak kertészkedni, miután a FŐKERT rondellát alakított ki a házuk előtt. Miklós jelentkezett, hogy szívesen gondozná a növényeket, bővítené is az ottani fajok számát, csak egy vízcsapot kért a területre.
Mindenki szívesen megy haza egy olyan házba, amelynek kapujában virág nyílik, ezért a kapualjba is növényeket telepítettek. Példájukat követve már a szomszédos lépcsőház is kivirágzott. Az Etele úti hobbikertész azt sem bánja, ha valaki leszakít pár szál rózsát, azokat viszont nem érti, akik ellopják a cserepes növényeket, muskátlikat.

D. B. S

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Tisztelt Választópolgárok!  

Budapest Főváros XI. Kerület Helyi Választási Bizottsága 2022. szeptember 18. napjára tűzte ki az önkormányzati képviselők időközi választását a XI. kerület Újbuda Önkormányzata közigazgatási területén kialakított, 5. számú és 14. számú egyéni választókerületekben megüresedett mandátumok betöltésére.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.