Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 14. vasárnap, Marcell

Mozgásfejlődést is vizsgál a Baráti Bőrlabda FC

Újbuda   |   2014, december 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mozgáskutató-és Mozgásfejlesztő Központ kezdi meg működését a Baráti Bőrlabda FC Albert utcai központjában. A futballtehetségek felkutatásával és utánpótlás neveléssel foglalkozó sportegyesület mostantól speciális mérőműszerekkel vizsgálja a kerületi sportolók mozgását.

Az 1999-ben alapított Baráti Bőrlabda FC a kezdetektől figyelemmel kíséri a futballozókat. Somodi László, az egyesület szakmai koordinátora elmondta, eddig is kaptak visszajelzést edzőktől, szülőktől, tornatanároktól és gyermekektől, de a fiatalok professzionális fejlesztéséhez pontosabb információra van szükségük. Ezért is vásároltak a társasági adóhoz kapcsolódó pályázati forrásokból olyan eszközöket, melyekkel nyomon követhetik a mozgásfejlődést.

Ezáltal mérhető a gyermekek mozgáskoordinációjának fejlődése, a labdás és labda nélküli (kar-láb) munka összehangolása, a gyorsaság és labdakezelési technika. Egyes műszerek az agy és a szív - fejlesztő edzésekre adott - reakcióját figyelik, a fiatalkorban kialakuló lúdtalpat pedig a talpnyomás mérő vizsgálja.

Somodi László szerint a gyermekek 50-60 százaléka lúdtalpas, ami kezeletlenül (akár) komoly következményekkel járhat: a deformitás kihat a test stabilitására, később pedig térd, csípő, illetve gerincproblémákhoz is vezethet. A sportklub által összeállított módszertani anyag ennek prevenciójában is segítséget jelent.

A foci klub vezetője megemlítette a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, Vízi E. Szilveszter szavait, aki szerint a labdás gyakorlat az agy fejlesztésének egyik legjobb formája. Handó hozzátette: egyesülete már 5 éves korban megkezdi a labdás fejlesztéseket, a központ pedig óvodai felméréssel indítja munkáját.

- Az iskolába készülőket vizsgáljuk először, így valódi problémákat kezelő mozgásprogramot adhatunk át az iskolai pedagógusoknak. Gyakorlataink folyamatosan gondolkodásra és mozgásra késztetik a gyerekeket - mondta a szakmai vezető. A mozgáskutató a problémák korai felfedezése mellett hiteles statisztikai adatokat is szolgáltat a sport- és az egészségügy számára.

A Mozgáskutató Központ megnyitóján Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István sportért felelős államtitkár is részt vett, mindketten elismerték a futball klub sport iránti elkötelezettségét és újító kezdeményezését.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.