Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Mozgásfejlődést is vizsgál a Baráti Bőrlabda FC

Újbuda   |   2014, december 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mozgáskutató-és Mozgásfejlesztő Központ kezdi meg működését a Baráti Bőrlabda FC Albert utcai központjában. A futballtehetségek felkutatásával és utánpótlás neveléssel foglalkozó sportegyesület mostantól speciális mérőműszerekkel vizsgálja a kerületi sportolók mozgását.

Az 1999-ben alapított Baráti Bőrlabda FC a kezdetektől figyelemmel kíséri a futballozókat. Somodi László, az egyesület szakmai koordinátora elmondta, eddig is kaptak visszajelzést edzőktől, szülőktől, tornatanároktól és gyermekektől, de a fiatalok professzionális fejlesztéséhez pontosabb információra van szükségük. Ezért is vásároltak a társasági adóhoz kapcsolódó pályázati forrásokból olyan eszközöket, melyekkel nyomon követhetik a mozgásfejlődést.

Ezáltal mérhető a gyermekek mozgáskoordinációjának fejlődése, a labdás és labda nélküli (kar-láb) munka összehangolása, a gyorsaság és labdakezelési technika. Egyes műszerek az agy és a szív - fejlesztő edzésekre adott - reakcióját figyelik, a fiatalkorban kialakuló lúdtalpat pedig a talpnyomás mérő vizsgálja.

Somodi László szerint a gyermekek 50-60 százaléka lúdtalpas, ami kezeletlenül (akár) komoly következményekkel járhat: a deformitás kihat a test stabilitására, később pedig térd, csípő, illetve gerincproblémákhoz is vezethet. A sportklub által összeállított módszertani anyag ennek prevenciójában is segítséget jelent.

A foci klub vezetője megemlítette a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, Vízi E. Szilveszter szavait, aki szerint a labdás gyakorlat az agy fejlesztésének egyik legjobb formája. Handó hozzátette: egyesülete már 5 éves korban megkezdi a labdás fejlesztéseket, a központ pedig óvodai felméréssel indítja munkáját.

- Az iskolába készülőket vizsgáljuk először, így valódi problémákat kezelő mozgásprogramot adhatunk át az iskolai pedagógusoknak. Gyakorlataink folyamatosan gondolkodásra és mozgásra késztetik a gyerekeket - mondta a szakmai vezető. A mozgáskutató a problémák korai felfedezése mellett hiteles statisztikai adatokat is szolgáltat a sport- és az egészségügy számára.

A Mozgáskutató Központ megnyitóján Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István sportért felelős államtitkár is részt vett, mindketten elismerték a futball klub sport iránti elkötelezettségét és újító kezdeményezését.

T.D. - ÚjbudaTV