Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 7. szerda, Ambrus

Most dönthetünk adónk egy százalékáról

Újbuda   |   2014, április 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Itt az ideje az szja bevallásnak, ezért mint minden évben, idén is dönthetünk arról, hogy jövedelmünk egy-egy százalékát melyik civil vagy egyházi szervezet javára ajánljuk. Költségektől mentes adományunkkal semmit sem veszíthetünk, de másokért rengeteget tehetünk, hiszen sok szervezet küzd a fennmaradásért.

Személyijövedelemadó-bevallás során kétszer egy-egy százalék felajánlásról rendelkezhet minden adózó. Mindkét felajánlás pluszköltség nélkül adható civil szervezeteknek és/vagy történelmiként elismert egyházak valamelyikének, esetleg a kiemelt költségvetési előirányzatnak is eljuttatható. A lehetőséggel csak az adózók fele él, emiatt évente több milliárd forinttól esnek el a támogatható szervezetek, amelyek sokszor túlélésükért küzdenek.

Az egy százalék felajánlására vonatkozó nyilatkozatot május 20-ig lehet eljuttatni az adóhatósághoz. Postai beküldéskor, illetve az elektronikus adóbevallásnál egyaránt lehetőség van a rendelkezések megadására. Nem árt tudni, hogy a nyilatkozat hiányos vagy hibás kitöltése miatt a felajánlások jelentős részét nem fogadja el az adóhatóság, ezért fontos, hogy mindenki az útmutatásnak megfelelően töltse ki a nyomtatványt és figyeljen a címzésre.

Ha valaki nem tesz felajánlást, az egy százalék akkor sem marad az adózó birtokában, hanem az államkasszát gyarapítja, ahelyett, hogy civil vagy egyházi szervezeteket támogatna. A felajánlás nem jár fáradtsággal, az adóbevallással együtt gyorsan és egyszerűen megoldható. Adományunkkal tehát semmit nem veszítünk, ellenben sokat tehetünk vele másokért. Felajánlható például koraszülött vagy daganatos gyermekek megmentéséhez, vagy olyan szervezetnek amelynek tevékenysége valamiért fontos az adakozónak.

A kiválasztásánál nem árt ügyelni arra, hogy a felajánlás biztosan eljusson a címzetthez. A NAV minden évben közzéteszi honlapján a kedvezményezetti körből kizárt szervezetek listáját. Célszerű ellenőrizni a listát és az alapján dönteni, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az adóhatóság később arról küld értesítést, hogy nem sikerült eljuttatni az 1 százalékot a megfelelő szervezethez.

Szempontok, amelyeknek a szervezetnek meg kell felelniük:
- belföldi (magyarországi) székhellyel rendelkezik,
- működése a magyarországi lakosság vagy a határon túli magyarság érdekeit szolgálja;
- nyilatkozik arról, hogy közvetlen politikai tevékenységet nem végez,
- nyilatkozik arról, hogy a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja között nem volt köztartozása,
- nyilatkozik arról, hogy előző év január 1-jétől megszakítás nélkül, ténylegesen közhasznú tevékenységet folytat és eleget tesz minden rá vonatkozó jogszabályi rendelkezésnek.

A fentiek értelmében, ha az 1 százalékot fogadó szervezet nem teljesíti a feltételeket - mert például köztartozása van - a NAV nem utalja ki számára az összeget.

T.D. - ÚjbudaTV

 Most dönthetünk adónk egy százalékáról