Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Mindent a gyerekről

Újbuda   |   2021, október 26 - 09:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tömegesen jelenik meg a hanyag tartás és a lúdtalp már a legfiatalabb korban – derült ki a Szent Kristóf Szakrendelő gyerekeknek szóló szűrő és tanácsadó napján, ahol a mozgásszervi problémák mellett számos egyéb panasszal foglalkoztak.

A szülők olyan kérdésekre kaphattak választ, mint hogy miként különböztethetők meg az orrfolyással, köhögéssel járó megbetegedések, mikor lehet elkezdeni egy csecsemő hozzátáplálását, milyen típusú beszédhiba esetén kell szakemberhez fordulni.
– Az egészségnap azért jó, mert ilyenkor az embereket úgy lehet felvilágosítani, hogy épp nem betegek, nem szoronganak – mondta el a megnyitón dr. László Imre polgármester, aki 2002-ben orvosként maga indította el a nyílt napokat a fővárosban és a Szent Imre Kórházban. A család minden tagjára számító rendezvényen egyebek mellett bőrgyógyászati, szoptatási, fogászati tanácsadás, allergia- és hallásvizsgálat, illetve gyógytorna várta az érdeklődőket a Szent Kristóf Szakrendelőben.

Jól teszed, ha jól eszel
A legtöbb kérdést a kisbabát nevelő szülők tették fel, hiszen a csecsemőkori táplálkozással kapcsolatban sokan sokfélét hallanak. – Az anyatej az újszülött számára a legkönnyebben megemészthető, ideális táplálék, összetétele is úgy változik, ahogy a gyermek nő, ezért egyetlen tápszerrel sem lehet pótolni – fogalmazott Varga Annamária védőnő. Állandó vitatéma az is, hogy mikor szabad elkezdeni a hozzátáplálást. A legújabb tudományos kutatások felülírni látszanak a korábbi ajánlást, mely szerint egyéves kor felett érdemes a babát megismertetni az olyan élelmiszerekkel, mint a zöldség, a gyümölcs, a hús vagy a gabonafélék. A védőnők 6 hónapos kortól javasolják a zöldség- és gyümölcspürék, valamint a glutén bevezetését, 8 hónapos kortól jöhetnek a tejtermékek, az egyévesek pedig bátran kipróbálhatják az olyan allergéneket, mint az eper és a málna.
– A kismamáknak saját táplálkozásukkal is törődniük kell, mert ez hatással van az anyatej minőségére, összetételére. Szoptatás alatt megemelkedik az anya fehérjeszükséglete, ezért ebből a makrotápanyagból naponta plusz 26 grammot szükséges fogyasztaniuk – magyarázza a dietetikus. Ábrahám Boróka szerint az édesanyáknak ügyelniük kell az átlagosnál több vas és jód bevitelére is, utóbbira azért, hogy a babák pajzsmirigye egészségesen fejlődjön ki.

A digitális világ deformál
Az esemény leglátogatottabb állomásának a mozgásszervi szűrőpont bizonyult, hiszen általában gyerekkorban alakul ki a lábdeformitás, illetve a rossz testtartás különböző válfajai. – Egyre több a hanyag tartásos gyerek, a rendelésekre érkezők 50 százalékát teszik ki a hát- és talpproblémával küzdők. Ha ezekkel nem foglalkozunk, akkor pont az aktív munkaképes korra alakulnak ki komoly panaszok – figyelmeztet a szakrendelő ortopéd főorvosa. Kovács Jolán szerint manapság riasztóan korán, már óvodáskorban kialakul a lúdtalp és a rossz testtartás, amiben szerepet játszhat a láb nagyobb terhelése, a hirtelen növekedés vagy a genetikai adottság is, de jelentős részben a gyerekek mozgásszegény életmódjával hozható összefüggésbe. – Ma már nem járunk göröngyös úton vagy mezítláb, ezért nem dolgoznak a talpizmok. A gyerekek rengeteg időt töltenek képernyők előtt. Már 5-6 éves, nyaki, háti problémával küzdő óvodásokat is hoznak be, akik naphosszat telefonoznak és videójátékoznak – meséli a doktornő, aki szerint ma már nem vicc a káros tartásra utaló SMS-nyakról beszélni.

A jó megoldás a megelőzés
– A gyerekeknek sokat kéne csimpaszkodni, lógni, hason olvasni vagy könyvet fejtetőn egyensúlyozni, de leginkább a szabadban játszani – hangsúlyozta az ortopéd orvos, aki azért jó hírekkel is szolgált. Hála az Újbudán végzett, más kerületekben még igen ritka nagycsoportos gyógytestnevelésnek, a gerincferdüléses esetek száma jelentősen csökkent, a régóta jól működő csípőszűrésnek köszönhetően pedig eltűnt a csípőficam.

T. D.