Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Mindenki véleményezheti az új klímastratégiát

Újbuda   |   2020, június 5 - 11:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elkészült Újbuda klímastratégiájának társadalmi egyeztetésre küldött változata. A részletekről Bakai-Nagy Zitát, Újbuda alpolgármesterét kérdeztük.

Melyek azok az alapvető területek, amelyeket érint a klímastratégia?

A klímastratégia azt a keretet teremti meg, amelyben az önkormányzat intézkedések sorozatát tudja majd végrehajtani az ebben meghatározott célok sikeres megvalósítása érdekében. Ez három részre tagolható. Az első, legfontosabb terület az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, a második a megváltozott klímaviszonyokhoz való alkalmazkodást tárgyalja, a harmadik pedig a lakosság klímatudatos szemléletformálásának lehetőségeit taglalja. Kerületünk két meghatározó gyenge pontja az energiafogyasztás, illetve a közlekedés által kibocsátott szennyező anyagok kár-okozása. A felmérések alapján 2018-ban Újbuda teljes kibocsátása több mint 543 ezer tonna szén-dioxid volt, ezzel szemben a zöldfelületeinek szén-dioxid-elnyelő képessége ennek kevesebb, mint 0,1 százaléka, körülbelül 490 tonna. Ezért is nagyon fontos Újbudán a zöldítés. Figyelnünk kell például arra, hogy a további beépítéseknél előírjuk a cégeknek, hogy garantálják a zöldfelületek védelmét, a parkosításokat. Véget kell vetni annak, hogy mindent lebetonoznak, letérköveznek. Nagyon fontos a Sas-hegy, a Rupp-hegy, a Gellért-hegy, valamint a Duna-parti vízparti sáv védelme. Van a klímastratégiánkban olyan felmérés is, amelyben látható, hogy egyes területek milyen mértékben melegednek fel nyáron. Ebből kiderül, hogy leginkább a kerület belső területei vannak kitéve a hőszigethatásnak, továbbá Gazdagrét egy része. A sok beton, térkő ugyanis úgynevezett hőszigethatást eredményez, ami nagyon veszélyes az egészségre, főként az idősek szenvedik meg. Ezeken a helyeken nyáron nagyon felmelegszik a beton, mivel nincsen fa, nincsen árnyék, nem tud lehűlni. A betonrengeteg hőt ad le éjszaka, így az emberi szervezet nem tud megpihenni. Arra is fel kell tehát készülnünk, hogy a szociális jelző- és ellátórendszerünk el tudja látni azokat a főként idős embereket, akik a hőség miatt lesznek rosszul. Az a célunk, hogy Újbuda klímabarát módon fejlődő kerületté váljon, egészségesebb környezetben élhessenek a lakói.

A közlekedésben milyen változtatásokra lehet számítani a klímavédelem érdekében?

Feltétlenül fontos, hogy minél inkább környezetbarát megoldásokat, eszközöket vezessünk be a közlekedésben is, de a szabályozottság legalább ilyen lényeges. Bizonyos kerületekben, ahol elérhetők az olyan alternatív közlekedési eszközök, mint például a villanyrollerek, de nincs kellően szabályozva ezek használata, előfordul, hogy a közlekedésben inkább fennakadásokat okoznak, ahelyett, hogy minőségi alternatívát kínálnának. Itt, Újbudán tervezzük az elektromos töltőállomások bővítését, hogy ezáltal is többeket ösztönözzünk elektromos autó vásárlására. Az önkormányzatnak is vannak ilyen járművei. Fontos kérdés a környezetbarát tömegközlekedés is, hogy előnyben tudjuk részesíteni a környezetkímélőbb villamost és a metrójáratokat. Ehhez egy bizonyos szemléletváltásra is szükség lehet.

A szemléletváltásban, szemléletformálásban milyen szerepe lehet az önkormányzatnak?

Nem könnyű feladat. Még a személyes életünkben is nehéz a szemléletváltás, nehéz átállni, hiszen sokkal kényelmesebb például levenni a polcról az egyszer használatos flakonban lévő ásványvizet, mint alternatív megoldásokat választani. De hogy csak egy ígéretes példát emeljek ki: a kerület óvodáiban, bölcsődéiben szelektív hulladékgyűjtés folyik. Az elmúlt időszakban több visszajelzés érkezett, hogy amikor a gyerekek óvodából iskolába kerülnek, rácsodálkoznak és nem értik, ott miért nem szelektíven gyűjtik a hulladékot. Tehát a felnövő korosztály már érzékenyebb szemléletében a környezetvédelemre. Türelmesnek kell lennünk, egyik pillanatról a másikra nem lehet szemléletet váltani. Egy generációval később már sokkal könnyebb lesz.

Most folynak a társadalmi egyeztetések, Újbuda honlapján és egyéb közösségi oldalainkon is tájékozódhat a stratégiáról bárki, civilek is véleményezhetik augusztus 31-éig. Mi következik ezután?

Minden vélemény számít. Az önkormányzat kiküldte véleményezésre a kerület vállalataihoz, környezetvédelmi és zöld szervezeteihez a tervezetet, és várjuk az Újbudán élők véleményét is. Ezeket összevetjük és összefésüljük a stratégiával, aztán fogadjuk el.

Mondja el véleményét Ön is!

Újbuda Önkormányzata társadalmi egyeztetésre bocsátja a kerület klímastratégiájának tervezetét. A stratégia tervezete meghatározza azokat a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait enyhítő vagy az azokhoz való alkalmazkodást segítő célokat és intézkedéseket, amelyek megvalósítása hozzájárul a klímaváltozás kezeléséhez. A társadalmi egyeztetés lényege, hogy a Klímastratégia formálásába és véglegesítésébe minél nagyobb számban vonjuk be a helyi lakosságot, a vállalkozásokat és a civil szervezeteket.

A stratégiával kapcsolatos véleményeket, észrevételeket és javaslatokat 2020. augusztus 31-ig e-mailben várják a klimabarat@ujbuda.hu címre.

A Klímastratégia tervezete letölthető innen: ujbuda.hu/klima

T. E.