Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Mindenki nyer az okostanteremmel

Újbuda   |   2018, október 31 - 13:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csatlakozott a UPC Magyarország a kerületben már nagy sikerrel futó okostanterem-koncepcióhoz. A telekommunikációs vállalat Digitális Tanterem programja az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban mutatkozott be Magyarországon. A digitális tantermi eszközökön, illetve tananyagon kívül tanári továbbképzési programot is kínálnak. A részletekről Bodon Ildikót, a UPC Magyarország üzleti szolgáltatásokért felelős igazgatóját kérdeztük.

Miért döntött úgy a cég, hogy a XI. kerületben mutatja be Digitális Tanterem programját?
Tavaly találkoztam először az újbudai okostanterem-koncepcióval, amelyet az önkormányzat 2014 óta sikeresen működtet. Ez remekül illeszkedett a UPC-nél éppen kidolgozás alatt álló saját projektünkhöz. Így jött létre az a teljes körű szolgáltatás, melyet az országban bárhol lehet használni. Nemcsak iskolákban, hanem vállalatoknál is.

Milyen technikai háttér szükséges hozzá?
Az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnáziumban már négy éve működik okostanterem, amelynek eszközeit most saját költségünkön lecseréltük, felújítottuk az infrastruktúrát. A korszerűsítés során erősebb processzorral rendelkező tanári notebookot, nagyobb kijelzővel ellátott okostáblát, minden tanulónak tabletet, valamint azok tárolására és töltésére alkalmas speciális szekrényt adtunk az intézménynek, így az órákon gyorsabb gépekkel és programokkal lehet dolgozni. A digitális eszközök közelebb állnak a mai fiatalokhoz, mint a papírfüzetek, a tábla és kréta. A mostani diákgeneráció sokkal több információt képes befogadni rövidebb idő alatt, mint egykor a mai felnőttek. Ehhez az oktatásnak is alkalmazkodnia kell. Ráadásul a diákok ezeket az eszközöket használják a szabadidejükben is, tehát közelít egymáshoz az iskola és a kikapcsolódás. A tanulás kellemes élménnyé válhat.

A pedagógusok informatikai kompetenciái gyakran nem olyan jók, mint a tanulóké. A tanárok hogyan veszik az akadályokat?
A Digitális Tanterem programban a vállalat az eszközökön kívül továbbképzési csomagot is biztosít a tanároknak. A bemutatóórán láthattuk, milyen lehetőségek rejlenek a digitalizált oktatásban. Ez azonban nem olyan, mint egy könyvtár, ahová bemegyünk, a polcról leemeljük a Biológia negyedikeseknek tankönyvet, és kinézzük belőle a 12. leckét. Az általunk készített anyagban a pedagógusnak lehetősége van meglátni, mi tesz érdekessé egy természetismeret-órát.

A digitalizáció gyakran elidegenedést eredményez. És itt?
A gyerekek többnyire sokkal magabiztosabban használják a gépeket, mint a felnőttek, a szüleik. Erre általában büszkék is. A bemutatóórán azt is megfigyelhettük, hogy ebből a kompetenciából adódóan készségesek, ha egy náluk kevésbé magabiztos, esetleg ügyetlenebb felhasználónak segítségre van szüksége. A tanár és a szülő pedig a tudásában jobb. Így tehát mindenki mindenkitől tanulhat, az óra közös élménnyé válhat, a generációs szakadék generációs különbséggé mérséklődik. Ez egy win-win helyzet.

Mi a helyzet a puskázással? Hogyan kerülhetők el a fegyelmezési gondok?
Épp a fegyelmezési problémákat számolhatja fel az okostanterem. Egykori tanárként mondhatom, érdekes órán a gyerekek figyelnek, és nem unatkoznak. A puskázás pedig szinte lehetetlen. A bemutatóórán is láthattuk, hogy a teszt kitöltésénél minden táblagépre más-más sorrendben, a válaszopciókat keverve kerültek a kérdések.

Hogyan oszlik meg a munka a UPC és az Újbuda SMART 11 Üzemeltető és Fejlesztő Kft. között?
A Bethlen iskola okostanterméhez mi adtuk ingyen az infrastruktúrát, az eszközöket és a továbbképzési anyagot, a SMART 11 pedig a szoftvereket, valamint a programokat. Ez még a Bocskaiban is így lesz, a többi négy új okostanteremhez pedig az Újbuda SMART 11 Üzemeltető és Fejlesztő Kft. a UPC-től vásárolja majd meg a korábban ingyen biztosított csomagot. Újbudán jól látszik, mi az okosváros-koncepció lényege. Minden olyan elektronikus megoldás hasznos, amely a város és a közösség érdekét szolgálja. Ehhez igényre, technológiai alapokra, és azokkal kompatibilis programokra van szükség. Ez Újbudán megvan, amihez a UPC örömmel járul hozzá saját eszközeivel.


(Tóth Kata)