Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Minden területen vonzó a kerület

Újbuda   |   2017, február 8 - 11:24Nyomtatóbarát változatSend by email

Változatos és termékeny esztendőként jellemezte Hoffmann Tamás polgármester 2016-ot. A fejlesztések vonzóbbá teszik a kerületet a befektetők számára, itt valósul meg a főváros legnagyobb ingatlanberuházása, folyamatosan épülnek be a foghíjtelkek, újulnak meg a régi házak. A napokban fogadta el az önkormányzat a 2017-es költségvetést: a kerület pénzügyi helyzete stabil, nincs szükség adóemelésekre a fejlesztések és a közintézmények fenntartásának finanszírozásához. Újbuda vagyona évek óta gyarapszik.

Sokan sokféleképpen jellemezték az elmúlt esztendőt, hét év polgármesteri munka után hogyan látja, mennyire volt eredményes 2016?
Ebben a kerületben nem lehet unatkozni. Az első években a pénzügyi helyzetet kellett stabilizálni, rendet kellett teremteni az önkormányzat gazdálkodásában. Ezt követően lehetett megkezdeni a fejlesztések előkészítését, a kerület megújítását. Ennek a fővárossal közös munkának nem csupán a közlekedési infrastruktúra javulása az eredménye, bár kétségtelen tény, hogy a legtöbben és a legtöbbször ezzel találkoznak. Tavaly például csak az önkormányzat több száz millió forintot fordított a közlekedési körülmények javítására – mintegy 1650 négyzetméternyi járdát és nyolc gyalogosátkelőt újítottunk fel, 753 négyzetméternyi parkolót építettünk ki, és összesen több mint 15 600 négyzetméternyi útfelületet korszerűsítettünk vagy tettünk használhatóvá. Ez utóbbira ugyancsak több száz milliót költöttünk. Eközben sikerült korszerűsíteni a Vahot utcai háziorvosi rendelőt, akadálymentesíteni a Hengermalom utcát. Idén, remélem még a nyár előtt, klímával tudjuk felszerelni a Menyecske utcában található egészségügyi intézményt. Tavaly befejeztük a Gárdonyi Géza Általános Iskola, a Palánták Óvoda és a Mesevár Bölcsőde udvarának felújítását, új homlokzatot és tetőt kapott a Törcsvár utcai óvoda. Elkezdtük a Zöldfal programot: a Kelenvölgyi, az Őrmezei, illetve a Sasadi Óvoda kis lakói már találkozhatnak az élő növényekből álló falakkal, idén ugyanilyet tervezünk létesíteni más intézményben is.

Mindeközben folytatódtak azok a beruházások is, amelyek nem Újbuda költségvetését terhelik, mégis az itt lakók kényelmét szolgálják.
A elmúlt esztendő ebből a szempontból rendkívül változatos és termékeny volt, hiszen a kerület a fővárosi fejlesztések, illetve számos magánberuházás elsődleges helyszínévé vált. Itt folyik a legtöbb lakóingatlan-fejlesztés, és itt kezdődhet el Budapest legnagyobb ingatlanfejlesztési beruházása is. A folyamatosan fejlődő kerület vonzó célpontja a befektetőknek – az ő érdeklődésük is azt mutatja, jó irányba haladunk, amikor az infrastruktúra korszerűsítése mellett a közösségek erősítésére is nagy hangsúlyt helyezünk, nem feltétlenül csak építkezésekkel, noha a hagyományos beruházás sem áll távol ebben az esetben sem az önkormányzattól. A napokban adtuk át Gazdagréten a Judo Akadémiát, amely nemcsak a profi, hanem az amatőr sport számára is nyitott lesz. Ugyancsak a napokban adtuk át a Kérő utcai 60+ programközpontot az idősebb generáció közösségi megújulásának újabb állomásaként. Tavaly fejeződött be a gazdagréti templom építése, amihez a kerület is jelentősen hozzájárult, de a református templom létrehozását is támogattuk. Számtalan rendezvénnyel és kiállítással segítettük a közösség kulturális programkínálatának bővítését. E munkának köszönhetően a kerületben rendkívül erős a civil közösségi rendszer. Újbuda nem csupán gyorsan fejlődő, de valóban szerethető, élhető kerület.

Van más oka is, hogy Újbuda az utóbbi időben a legfontosabb területévé vált a fővárosi léptékben is jelentős beruházásoknak?
A kerület több szempontból is vonzó. Elhelyezkedése rendkívül előnyös, mérete és az egyes városrészek különbözősége ugyancsak növeli vonzerejét. Az elmúlt hét évben jelentős tömegközlekedési fejlesztések valósultak meg – ez is számít a befektetőknek. Nem mellesleg pedig Újbudán számos olyan terület is található, amelyet fejleszteni lehet és érdemes. Ennek következménye többek közt az is, hogy a Lágymányosi-öbölben remélhetően tavasszal elindul az új városrész fejlesztése. Ez nemcsak Újbudának vagy Dél-Budának, hanem egész Budapestnek is új arculatot ad, miközben lehetőséget teremt arra, hogy további területek megújításán gondolkodjunk. A mi feladatunk ebben az esetben az, hogy az itt lakók érdekeit képviseljük: olyan szabályozói környezetet kell kialakítani, amely a közösség számára fontos fejlesztések, a zöld területek megőrzése mellett biztosítja a beruházás megvalósítását és a környék revitalizációját. A Galvani híd megépítése komoly előrelépést jelenthet a Duna menti területek megújulásának, és természetesen újabb beruházások előtt nyitná meg az utat. Így az öböl alatti iparterületek helyett valóban egy teljesen új, zöld, modern városrészt kapnánk, ahol a városi funkciók – lakások, irodák, bevásárlóhelyek – mellett a rekreációs létesítmények is megjelennek, hiszen az eddig ki nem használt Duna-part adja meg ezek kialakításának lehetőségét.

Ön magasház-párti?
Nem vagyok ellene, ha igényes tervek készülnek. A mi feladatunk, hogy az elfogadott építési szabályokat betartassuk, és a rendelkezésünkre álló eszközrendszerrel abba az irányba tereljük a fejlesztőt, hogy a legjobb és legszebb terveket valósítsa meg. Egy toronyház inkább előnyére válna a fővárosnak, építészeti ikon lehet, a modernitást, az előrehaladást képviselheti. Egy olyan világvárosban, mint Budapest, ma már ez nem kérdés, és örömömre szolgál, ha a világváros fejlesztésében mi is komoly szerepet kapunk. Egy ilyen beruházásnál természetesen sok tényezőt kell figyelembe venni – foglalkozni kell például azzal a kérdéssel is, hogy elbírja-e a környék közlekedési infrastruktúrája egy új városrész létrejöttét. Az elkészült vizsgálatok szerint ezúttal most sem lenne probléma. Ám a főváros éppen most tervezi a fonódó villamos második szakaszának kialakítását, amely a Lágymányosi-öböl felé haladva a Budafoki úton keresztül csatlakozna a már meglévő vonalhoz. Szerencsés helyzet, hogy a beruházás tervezésében és finanszírozásában is részt vesz a BudaPart fejlesztője.

A 2024-es olimpia rendezési jogának elnyerése, feltételezem, felgyorsíthatná a már említett iparterületek revitalzációjának és a közlekedés fejlesztésének folyamatát...
Olimpiapárti vagyok, és nem csak azért mert a korábbi sportolói múltam vagy a Vízilabda Szövetség elnökségi tagsága miatt érzelmi alapon is kötődöm egy ilyen világesemény megrendezéséhez. A kerület is sokat profitálhat az olimpia megrendezéséből, annak ellenére, hogy a legfőbb helyszíneket nem Újbudára tervezik. Kétségtelen azonban, hogy a szükséges infrastrukturális fejlesztések haszonélvezői lennénk – az új Duna-híd vagy az ide tervezett sportcsarnok tovább növelné a kerület vonzerejét, emelve az itteni ingatlanok értékét. A beruházások a helyi gazdaságot is erősítik, azokat a vállalkozókat, akik munkát adhatnak az itt lakóknak. A fejlesztések nem mellesleg növelik az önkormányzati bevételeket is, ezekkel pedig fokozható a kerületi szolgáltatások színvonala, és alapot biztosítanak a felújításoknak, újjáépítéseknek.

Január végén fogadták el az önkormányzat működését szabályozó 2017-es költségvetést. Mi változik?
Fontosabb, hogy mi marad. A idei költségvetés is követi a korábbiak logikáját: észszerű gazdasági célokat tűz ki, és észszerű gazdálkodást biztosít az önkormányzat, illetve a kerület számára. Az elmúlt hét esztendőben az önkormányzati finanszírozás stabil volt. Addig nyújtózkodtunk, amíg a takarónk ért, igyekeztünk könnyíteni az itt élők terhein, és segíteni őket. Idén sincs szükség a helyi adók emelésére, és nem kellenek külső források, vagyis drága hitelek. Ugyancsak nincs szükség a kerületi vagyon felélésére sem. Az elmúlt időszak pénzügyi tervezésének köszönhetően a kerületi vagyon a felértékelődéssel folyamatosan gyarapszik. Ez jellemzi
a 2017-es pénzügyi évet is.

Milyen fontosabb fejlesztések várhatók még 2017-re?
A fővárosi útfelújítások remélhetően folytatódnak, emlékezetes, hogy múlt év legvégén, idén az első hónapban befejezték a Bocskai utat és a Fehérvári út felújítását. A gazdagréti tan­uszoda korszerűsítése elérhető közelségbe került a fővárosi vagyonrendezéssel. Az iskolák fenntartása ugyan állami feladatkörbe került, de a kerület továbbra is folytatja az intézmények támogatását: ennek eredményeként újabb okostantermekkel gyarapodtak a helyi iskolák. Ezt a programot is folytatjuk. Ugyancsak továbbnöveljük az óvodák és bölcsődék férőhelyeinek számát, illetve a nevelési intézmények szakmai színvonalát. Tavaly például 500 millió forint plusz kormányzati támogatást tudtunk beépíteni az óvodák és bölcsődék korszerűsítésére, színvonaluk javítására. Folytatjuk a kerületi közterületek és parkok szépítését, felújítását. A cél, hogy élhető és szerethető környezetet alakítsunk ki. Az a küldetésem, hogy Újbuda modern, az itt lakók elvárásainak megfelelő városrész legyen. Olyan hely, ahová nemcsak hazajönni jó, de munkába járni is érdemes, vagy ahol igazán jó programok, éttermek és kávézók vannak. Én itt éltem le az életem, ide születtem, ide jártam iskolába, és itt is dolgoztam az utóbbi több mint másfél évtizedben a kerületért, hét éve polgármesterként. Nekem ez a hely nem ugródeszka, nekem az a fontos, hogy az itt lakók mindennapjait tegyük jobbá.

H. Gy.