Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Mexikó az Eleven Őszön

Újbuda   |   2018, szeptember 13 - 13:55
Nyomtatóbarát változatSend by email

A szeptember 14-16-ai hétvégén immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Bartók Béla út ünnepét a Kulturális Tizenegy Egyesület, ezúttal a Mexikó Magyarországi Nagykövetségével közösen. A Bartók Boulevard-on reggeltől késő estig kiállításokat, workshopokat, színházi és táncelőadásokat, koncerteket tartanak, a gasztronómia kedvelői fűszeres ételeket, édességeket kóstolhatnak.

Faur Zsófi, a Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke egy éve találkozott Mexikó magyarországi nagykövetével, David Nájera Rivessel, akinek megtetszett a 2017-es finn tematika mentén szervezett Eleven Ősz. A nagykövet megtiszteltetésnek érzi, hogy részese lehet a fesztiválnak, szerinte a magyar művészet és művészek méltók a világhírnévre. Úgy véli: Magyarországot sokan csak földrajzáról és turisztikai látványosságáról ismerik, és kevesen tudnak színes művészetéről, pezsgő kulturális életéről. A mostani Eleven Ősz jó lehetőség, hogy Párizshoz, New Yorkhoz és Milánóhoz hasonlóan Újbuda, azaz a Budapest Boulevard is felkeltse a nemzetközi utazóközönség érdeklődését. Mexikó és Magyarország művészete hasonló, hiszen az ősi múltat ábrázoló irányzatok legalább annyira hangsúlyosak, mint a kortárs vonulatok.

Jáki Mónika, a Budapest Boulevard menedzsere a fesztivál sokszínűségéről beszélt. Elmondta, hogy az utcafesztivál idén színes programokkal, gasztronómiai különlegességekkel, filmvetítéssel, kiállításokkal, koncertekkel, és a Mexikó függetlenségével kapcsolatos igazi Fiestával várja az érdeklődőket. Frida Kahlot, Mexikó egyik legmeghatározóbb művészét és leghíresebb nőjét is megidézi a fesztivál egy színházi előadás, workshopok és a Nemzeti Galéria kitelepült Frida Kahlo tematikájú eseménye.

A fesztivál kiállításain olyan mexikói művészek mutatkoznak be, mint

  • Mario Palacios Kaim, aki a fémművészet mestere, hazánkba ezüstoxid műveit hozta el.
  • Keith Dannemiller észak-Amerika szerte elismert fotóriporter, aki utcajelenetekkel dokumentálta Mexikót.
  • Manuel Delaflor vizuális művész és filozófus digitálisan manipulált portréival teremt csodavilágot.
  • Alejandro Dorantes kiállítása világkörüli utazásra ösztönöz minket.
  • ing. Luis Montero munkáját a maja legendák inspirálták, festményeivel és mandaláival is találkozhatunk.
  • Ivonne Kennedy alkotásaiban az építészet és az absztrakció csúcsosodik ki.
  • Luis Barragán építész és mérnök – aki befolyásolta a kortárs építészetet vizuálisan és koncepciójában is – designmunkái.

A mexikói témájú és Frida ihlette workshopokba gyerekek és felnőttek is bekapcsolódhatnak: fejdíszeket, kitűzőket, mexikói ékszereket, saját ökoszatyrot, babát készíthetnek, vagy kiélhetik a bennük rejlő feszültséget a Piñata-val.
A Bartók Boulevard vendéglátóhelyei mexikói sütemény, étel, grill, kávé specialitásokkal készülnek és részt vehetünk egy igazi Fiestán is vagy készíthetünk csokoládécsodákat. A forgatagtól elfáradva beülhetünk egy csendes helyre, ahol filmek és történetek, mesék elevenítik meg még nekünk Mexikót.
Programok itt

A Bartók Boulevard kulturális utcabrand és a mostani nyolcadik Eleven Fesztivál a környék vállalkozásainak immár ötéves sikeres együttműködésének eredménye. 2013-ban a Bartók Béla út vállalkozásai, galériái, vendéglátósai, üzletei úgy döntöttek, hogy maguk is részesei lennének a Bartók Béla út megformálásának, ezért megalakították a Kulturális Tizenegy Egyesületet. A szervezet egy korábban már megindult fejlődési hullámra ült rá, ugyanis a Hadik újranyitásával és számos galéria beköltözésével megváltozott az utca arculata, színvonala. A korábbi közlekedési útvonal egyre inkább kínált kulturális-, szabadidős-, kikapcsolódási- és szórakozási lehetőséget. A Bartók Boulevard névről legtöbben már a kultúra, a kortárs design, az iparművészet, a képzőművészet jelenkori kulturális kapcsolatára asszociálnak és nem csupán a helyi lakosok számára vonzó „jó hely”.