Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Mesterséges fészekkel óvják a veszélyeztetett madarakat

Újbuda   |   2017, június 1 - 14:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintegy négyszáz mesterséges fészket helyezett el nagyfeszültségű távvezetékoszlopain az elmúlt 15 évben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR); ezekben főleg kerecsensólymok fészkelnek.

Komoly veszélye volt annak, hogy a kerecsensólyom eltűnik a Kárpát-medencéből, az 1980-as években mindössze 13-15 pár fészkelt az ország területén - idézte fel az M1 adásában a Magyar Madártani Egyesület (MME) titkára.
Fidlóczky József elmondása szerint a sólyomfélék nem raknak fészket, ezeket más madaraktól foglalják el. Harminc éve kezdtek műfészkeket kihelyezni, ebben nagy segítség volt a MAVIR kezdeményezése: a vállalat szakemberekkel és anyagilag is hozzájárul a munkához.
Berczelly Réka, a MAVIR szóvivője hozzátette, tizenöt éve működnek együtt a Magyar Madártani Egyesülettel. A kezdeményezés eredményeként ma már minden második magyarországi kerecsensólyom pár a MAVIR műfészkeiben fészkel, teljes biztonságban.
Egy fészket be is kameráztak, hogy napi 24 órában meg lehessen figyelni a fiókák növekedését. Ebben a fészekben most rekordszámú, öt fióka nevelkedik éppen - árulta el Berczelly Réka.
Fidlóczky József hangsúlyozta a kamerás megfigyelés fontosságát tudományos szempontból: így jól megfigyelhetővé válik például a táplálékbázis is.
Noha a kerecsensólyom fiókák hamarosan kirepülnek, a fészket ilyenkor más fajok, általában a vándormadár kabasólymok foglalják el - számolt be az MME titkára.

MTI