Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Mesterségeket és művészeteket ünnepelt Albertfalva

Újbuda   |   2014, június 3 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email
Mesterségek és Művészetek Mustráját tartották a hétvégén Albertfalván. A rendezvényen a Közösségi Házban működő művészeti körök mutatkoztak be, átadtak egy iskolai oktatást segítő videó stúdiót is, illetve helytörténeti sétán is részt vehettek az érdeklődők.

A közösségi ház minden évben a városrész történetének egy-egy fontos jellegzetességére építi a mesterségek és művészetek napját. Tavaly Albertfalva repülőgépgyártó múltjára, idén pedig a városrész asztalos hagyományaira emlékeztek a környékbeliek. Albertfalvát ugyanis egykor főként asztalos betelepülők népesítették be, valamint ott élt a császári és királyi udvari bútorgyáros, a nemzetgyűlési képviselő Mahunka Imre is. A helyiek büszkék arra, hogy az egykori Sáfrány teret Mahunka Imre térre keresztelték, valamint arra is, hogy a világhírű bútorkészítő szobrát 2010-ben elhozatták a II. kerületi Mahunka villából.

Az eseményen Hoffmann Tamás polgármester adta át a közösségi ház új, a digitális audiovizuális technika megismerésére szolgáló videó stúdióját. Ennek alapötletét Farkas Krisztina önkormányzati képviselő indította el és szerzett önkormányzati támogatást a megvalósításhoz, valamint saját képviselői illetményével is támogatta a stúdió felépülését. A képviselő szerint nyitni kell a fiatalok felé, akik így megtanulhatják, mire lehet használni a médiát. A stúdióban lehetőség lesz tanórák tartására, tanfolyami struktúrában is tervez médiakurzusokat a közösségi ház, valamint éves seregszemlén is bemutathatják majd videóikat a fiatalok.

A rendezvényen olyan régi mesterségek műhelytitkait is megismerhette a közönség, mint a kovács, a cipész, vagy a borbély. Fellépett az AKH Opera- és Dalstúdió, a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat, a Spárga Zenekar pedig utcabált rendezett a Gyékényes utcában. A napot Tűztánc show zárta.

T.D. - ÚjbudaTV