Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Mennyit ér a vevőknek egy energiatakarékos lakás?

Újbuda   |   2017, március 21 - 15:40Nyomtatóbarát változatSend by email


Az elmúlt években sokat hallottunk energiatakarékosságról, az energiahatékonyság javításának fontosságáról. Sokak szerint mára bekövetkezett egyfajta szemléletváltás is az energiahatékonyságot illetően, de a szakértő kiábrándít: nem számottevő az energiahatékonysági beruházások figyelembevétele az eladásoknál.

Miközben egy mosógép megvásárlásánál döntő tényező annak energetikai besorolása, addig egy ingatlan megvásárlása során szinte teljesen háttérbe szorul - vélekedett Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. A sok évvel ezelőtt bevezetett energetikai tanúsítványt továbbra is csak egy kötelező, letudni való adminisztrációs elemnek tekintik az eladók és a vevők is az ingatlanértékesítési folyamatban. Ez egy szükséges kellék az adásvételnél, azonban a vevői döntésben vagy a vételár kialakításában nem játszik szerepet. És ezzel kapcsolatban még változó szemlélet, bármiféle pozitív irány sem látható - tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor persze az is tény, hogy az energiahatékonyság javítását megcélzó pályázatokra mindig rendkívül nagy volt az érdeklődés. Vagyis az emberek szívesen belevágnak egy-egy korszerűsítésbe. Ezért volt nagy sikere az úgynevezett panelprogramnak, melyben a homlokzati hőszigetelés és nyílászáró-cserék révén jelentős hőveszteség-csökkentésre került sor az abban részt vevő lakásoknál. De az egyedi fűtésmérés is jelentős pozitív hatást gyakorolt a tulajdonosok pénztárcájára - mondta Balla Ákos.
A szakértő szerint a panelprogramnak is köszönhető az, hogy az elmúlt évek során a házgyári technológiával épült ingatlanok megítélése jelentős mértékben javult, és ma már egy kifejezetten keresett kategóriát jelentenek az ingatlanpiacon. A korszerűsítésen átesett panellakások ára az elmúlt két-három év ingatlanpiaci fellendülése során akár 50-60 százalékkal is emelkedhetett Budapesten.
Ugyanakkor az is igaz, hogy azon panellakások értéke is jelentős mértékben nőtt, melyek nem kerültek be a panelprogramba. A kettő között az árkülönbség mindössze 10 százalékra tehető, ami a szakértő szerint indokolatlanul kis mértékű, azt is figyelembe véve, hogy ezen lakótelepi társasházak esetében a tulajdonosok a közeljövőben nem számíthatnak hasonló felújításra.
A családi házak kategóriájában valamivel komolyabb mértékű tudatosság figyelhető meg a vevők részéről. Balla Ákos szerint ez azonban még mindig meglehetősen alacsony szintű, hiszen gyakran kimerül abban, hogy a vevő tájékoztatást kér a korábbi évek fűtésköltségéről, de a részletes adatokat már nem ellenőrzi. Szintén nem nagyon találkozni azzal a jelenséggel, hogy a vevő hőkamerával és szakember segítségével mérné fel egy-egy családi ház energetikai állapotát, melyre egyébként szükség lenne annak pontos meghatározásához. Általában azt feltételezik, hogy egy kisebb összeg beruházása révén a szigetelési hatékonyság és az energiatakarékosság fokozható, a rezsiköltségek csökkenthetők, a valóságban azonban ebben gyakran csalódniuk kell.
Viszont az is igaz, hogy az elmúlt évek ingatlanpiaci változásainak egyik legnagyobb vesztesei azok a korszerűtlen térkialakítású, rossz energetikai paraméterekkel rendelkező, többgenerációs családi házak, melyekkel a budapesti külvárosokban és agglomerációs településeken találkozhatunk. Ezeknél jelentős értékcsökkenés következett be, pont a gyenge energiahatékonyság miatt. Itt tehát már találkozhatunk bizonyos fokú odafigyeléssel az energiatakarékosság, illetve sokkal inkább a várható rezsiköltségek iránt.
Balla Ákos azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy van egy olyan szegmense az ingatlanpiacnak, mellyel kapcsolatban nagyon kevés szó esik az energiapazarlásról és a korszerűsítés szükségességéről, miközben a vevők sem figyelnek rá. Ezek azok az 50-100 éves téglaépítésű lakások, melyeknél komoly szigetelési problémákról beszélhetünk, és a homlokzat állapota is nagyon sok esetben kritikus. Ezek felújítása hamarosan elkerülhetetlenné válik - tette hozzá Balla Ákos.
Ráadásul úgy tűnik, hogy a jövőben sem várható jelentősebb változás az energiatudatosság szempontjából. Például az újépítésű lakóingatlanok esetében sem tesznek valós megkülönböztetést a vevők a műszaki tartalomban - jelezte a szakértő. Ennek is köszönhető, hogy a most épülő lakóingatlanok esetében a beruházók kizárólag a szabványoknak kívánnak megfelelni, annál többet nem tesznek az energiahatékonyság érdekében. Ennek költségét ugyanis a vásárlók nem fizetnék meg.
Használt ingatlanok esetében sincsenek tisztában a vevők azzal, hogy egy-egy korszerűsítésnek mekkora a költsége, illetve a megtérülése. Mindössze azt tudják, hogy egy hőszigetelt és egy nem hőszigetelt homlokzat között, esetleg kisebb-nagyobb korszerűsítési beruházások hatására jelentős lehet a különbség a rezsiköltséget tekintve, amit az ár is tükrözhet. Ugyanakkor az ilyen korszerűsítések mögött jellemzően nincs számítás, mindössze egy felületes becslés.
Mindennek Balla Ákos szerint az lehet az oka, hogy egy lakóingatlan vásárlása jelentős mértékben érzelmi kérdés, és csak részben racionális döntés eredménye. Emiatt viszont azt mondhatjuk, hogy a vevők nem teljes mértékű, illetve hiányzó tudatossága az ingatlanvásárlási folyamat során inkább tény és adottság, nem pedig hiba.